29.09.2020, 13:43

29 вересня – День пам’яті жертв Бабиного Яру

У Бабиному Яру сьогодні відкриють аудіосвітлову інсталяцію.

29 вересня 2020 року – 79-ті роковини трагедії в Бабиному Яру, пише Еспресо. 29-30 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл військовими беззбройного цивільного населення. В урочищі Бабин Яр від 29 вересня до 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисяч людей. 1, 2, 8 і 11 жовтня розстріляли тих, хто не з’явився за наказом, – ще близько 17 тисяч осіб.

До 79-х роковин трагедії Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" представить низку проєктів. Як зазначено на facebook-сторінці BABYN YAR Holocaust Memorial Center, 29 вересня запустять спеціальні онлайн-трансляції до роковин трагедії Бабиного Яру, щоб ініціювати міжнародний діалог щодо важливості цієї історії для світу.

Українські та світові лідери, культурні, релігійні й політичні діячі згадають та обговорять страшні уроки Бабиного Яру. Серед спікерів: президент Ізраїлю Реувен Рівлін, мер Києва Віталій Кличко, заступник голови Конференції президентів провідних американських єврейських організацій Малкольм Гоенлейн, заступник голови Всесвітньої сіоністської організації Яків Гагоель, президент Американського єврейського комітету Девід Гарріс, голова Меморіального комплексу історії Голокосту Яд Вашем Авнер Шалев, колишній сенатор від штату Коннектикут, член Наглядової ради Меморіального Центру Голокосту "Бабин Яр" Джо Ліберман.

Керівники Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр"презентують наявні проєкти й останні відкриття у дослідженні історії Бабиного Яру. Також очільники релігійних громад України обговорять, як працювати разом над травматичним минулим XX століття. Серед спікерів: головний рабин України Яків Дов Блайх, голова Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, архієпископ Євстратій (Православна Церква України). Трансляції відбудуться одразу трьома мовами – українською, англійською та на івриті.

Як повідомляє "Укрінформ", у Бабиному Ярі сьогодні відкриють аудіосвітлову інсталяцію. Вона буде тимчасовою, її встановлять на відстані не менше ніж 10 метрів від імовірної найвіддаленішої лінії кордонів єврейського кладовища.

"На 79-ті роковини трагедії ми представимо перші проєкти на території яру. Найбільший з цих проєктів – 40 метрів у діаметрі, буде відкритий на ділянці, де планується зведення меморіалу. Довгий час тут був полігон для автошколи, вигулювали тварин та грали у футбол. Це результат політики забуття, яка провадилася щодо цього місця за радянських часів. І це має змінитися", – прокоментував виданню генеральний директор Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Макс Яковер.

Також Меморіальний центр Голокосту спільно із Національним історико-меморіальним заповідником "Бабин Яр" проводить роботи зі встановлення аудіоінсталяції на території Бабиного Яру. Вона буде джерелом звуків, які сприятимуть обізнаності людей про трагічні події часів окупації Києва. Частина аудіоінсталяції буде розташована Дорогою Скорботи та на площі біля пам'ятника "Менора".

Окрім того, на території урочища до Дня пам'яті жертв Бабиного Яру будуть встановлені монокуляри, завдяки яким кожен відвідувач зможе побачити, як виглядала ця територія 79 років тому.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: