17.09.2021, 12:42

28 BookForum оголосив переможців Best Book Award 2021

28 BookForum оголосив переможців Best Book Award 2021. Цього року на конкурс надійшло 450 книжок від 106 видавництв. Організатором конкурсу є ГО «Форум видавців» за підтримки Українського культурного фонду.

Про це повідомила пресслужба міської ради Львова.

«Пандемія стала глобальним викликом і для багатьох українських видавців, та якість видань продовжує зростати. Щедро представлена дитяча книга для різних вікових категорій, дедалі багатшим є ужинок якісних візуальних і перекладних видань, стрибкоподібно зростає асортимент нон-фікшн. Наукові книги з нішевих і малотиражних іноді перетворюються на справжні шедеври видавничого мистецтва та потенційні інтелектуальні бестселери, про що переконливо свідчить цьогорічне гран-прі. Водночас не найкращі часи переживає едиція української літературної класики. Утім, журі певне у своєму виборі та з почуттям виконаного обов’язку береться з насолодою читати книжки-переможці, кожна з яких гідна стати книгою року у відповідній галузі», - підкреслює голова журі Богдан Тихолоз.

Переможці і володарі спеціальних відзнак

BookForum Best Book Award-2021

Гран-прі – Євген Пшеничний «Ярослав Стешенко. Епістолярний монолог», видавництво «Коло» - за глибоку дослідницьку роботу і високоестетичне художнє втілення.

Класична українська література – Леонід (Малошийченко) Чернов «Чудаки прикрашають світ», видавництво «Темпора» - за перетворення «наших 20-х» на літературний бренд і оживлення некласичних класиків.

Сучасна українська література – Галина Крук «Хто завгодно, тільки не я» (ілюстраторка Валерія Печеник), видавництво Vivat - за гармонію витонченого стилю, почуттєвості образів та авторське осмислення дійсності.

Іноземна література в українському перекладі – «Старша Едда» (перекладач Віталій Кривоніс, ілюстратори Вільям Гершом Коллінгвуд і Карл Еміль Доплер), «Видавництво Жупанського» - за знайомство українського читача зі знаковим твором світової класики.

Література для дітей від 0 до 6 – Олеся Мамчич «Овва, як бува! Абетка з історії України» (ілюстраторка Софія Томіленко), видавництво «Портал» - за книжку-маячок, завдяки якій орієнтуватимуться в минулому.

Література для дітей від 7 до 12 – Ліна Максимук «Козаки правлять країною», видавництво Discursus - за успішний відхід від шаблонів і оригінальне подання історичного матеріалу.

Література для підлітків і YA – Наталка Малетич «Леся – мандрівний клубочок» (ілюстраторка Маша Фоя), видавництво «Портал» - за сміливу інтерпретацію традиційного образу Лесі Українки.

Non-fiction – Юрій Шевельов «Я – мене – мені… (і довкруги) : Спогади. У двох томах. Т.1. В Україні. Т. 2. В Європі», Видавець Олександр Савчук - за якісно нове, коментоване, ілюстроване та доповнене видання мемуарів видатного інтелектуала XX ст.

Наукова література – Наталя Тихолоз «Петро Франко: формула долі (життєпис на тлі доби)», Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка - за розкриття складної і багаторівневої формули долі Петра Франка.

Візуальна книга – Пйотр Лукашевич «Об’єднання Митців artes (1929-1935) та інші історії Львівського модернізму» (перекладач Андрій Бояров, ілюстраторка Ірина Цімерман), Центр міської історії Центрально-Східної Європи - за фундаментальне осмислення мистецтва феномена львівського модернізму.

Комікси та графічні романи - не присуджено

Війна на Донбасі, анексія Криму, переселенці – Денис Казанський, Марина Воротинцева «Як Україна втрачала Донбас», видавництво «Чорна гора» - за болючий і дієвий посібник для нових поколінь, як усвідомити помилки і зберегти Україну.

Фокусна тема «Гра в дорослішання» - Андрій Бондар «Ласощі для Медора», «Видавництво Старого Лева».

Спеціальна відзнака Малого журі Львова – Лев-Осип Гец, Богдан-Володимир Крижанівський (упорядниця Ірина Гах) «Антольогія стрілецької творчости», видавнича компанія «ЮЕКС» - за відкриття маловідомої сторінки культурного феномену українського січового стрілецтва.

Спеціальна відзнака Малого журі Києва – Старченко Наталя «Українські світи Речі Посполитої. Історії про історію», видавництво Laurus - за віртуозне поєднання ґрунтовних компетенцій та захопливого викладу, в епіцентрі якого – принципова для сьогоднішнього часу історія походження українських еліт.

Спеціальна відзнака Малого журі Одеси – Павло Віктор «Фізика. Молекулярна будова речовини і теплові явища», видавництво BookChef - за удоступнення фундаментальної науки для школярів і студентів.

Спеціальна відзнака Малого журі Харкова – Олег Яцина, Габрієль Михайлов «Перша Харківська фортеця» (ілюстратор Владислав Христенко), видавництво «Дім Реклами» - за глибоке історичне дослідження та реконструкцію найстарішої оборонної споруди Харкова.

Спеціальна відзнака голови Великого журі Богдана Тихолоза  Роман Яців «Мала хронологія мистецьких подій і пам’ятних дат XX століття: Україна – світ», видавництво «Апріорі» - за масштабний авторський літопис історії мистецтва XX століття.

Спеціальна відзнака директорки ГО «Форуму видавців» Катерини Шевченко  Сергій Осока «Три лини для Марії», «Видавництво Старого Лева» - за великі історії маленьких людей.

Додатково відзначаються:

  • Антон Санченко, автор книжки «Круз та Лис. Напередодні» (видавництво «Комора») - за художню популяризацію українського внеску в історію географічних відкриттів.
  • Автори книжки «Розповіді про тварин та їх назви» Кирило Булаховський та Максим Гаврилюк (видавництво «Література та мистецтво») - за цікаву і популярну зоологію для дітей.
  • Дарина Морозова, авторка монографії «Покажи мені людину. Антропологія Антіохійської школи та її спадщина у Київській традиції» (видавництво «Дух і Літера») - за ґрунтовне дослідження та розширення перспектив української гуманітаристики.
  • Авторський колектив НАН України за фундаментальну працю тритомник «Церковне мистецтво України», видавництво «Фоліо».
  • Перекладач Микола Климчук за переклад українською засадничої книжки про природу архітектуру «Як будувати на віки. Архітектура поза часом» Кристофера Александера, видавництво Osnovy Publishing.
  • Видавництво «Віхола» в особах співзасновниць: Ольга Дубчак, Ілона Замоцна, Марина Захарчук, Вікторія Шелест, Наталія Шнир, Ірина Щепіна - за яскравий видавничий дебют і популяризацію укр нонфікшену.
  • Олександр Щерба, український дипломат - за принципове відстоювання національних інтересів України на міжнародній арені та книги «Щеплення від мороку» (видавництво «Дух і літера») і Ukraine vs. Darkness. Undiplomatic Thoughts.

Спеціальна відзнака Української бібліотечної асоціації - Галина Глодзь «Бустрофедон та інші. Коротка історія читання» (ілюстраторка Анастасія Войчук), видавництво «Портал»

Спеціальні відзнаки  від міста Львова - Оксана Забужко «Апокриф. Чотири розмови про Лесю Українку», Ґжеґож Ґауден «Книга Львів. Кінець ілюзій. Оповідь про листопадовий погром 1918 року», Софія Андрухович «Амадока».

Спеціальна відзнака Львівської обласної Ради - Олег Сова

Нагадаємо, що 28 Львівський міжнародний BookForum відбувається у Львові за підтримки Українського культурного фонду, Львівської міської ради та Львівської облдержадміністрації. Програма фестивалю налічує 120 подій, 250 учасників, зокрема - 25 іноземних авторів з 21 країни світу. Усі події 28 BookForum — безкоштовні. Онлайн-трансляції дивіться на сайті bookforum.ua.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: