• Головна
  • Новини
  • 22 мільйони передбачили для збереження спадщини Львівщини

23.02.2021, 17:35

22 мільйони передбачили для збереження спадщини Львівщини

Сьогодні на сесії Львівської обласної ради депутати проголосували за нову програму «Охорони, збереження і популяризації історико-культурної спадщини у Львівській області на 2021 – 2025 роки». З обласного бюджету для її реалізації у 2021 році передбачено профінансувати на 22 мільйони гривень, повідомляє Львівська ОДА.

Ключовими завданнями цієї програми є збереження, дослідження та реставраційні роботи на об’єктах культурної спадщини Львівщини; збереження, охорона та дослідження археологічної спадщини; комплексна реставрація пам’яток Львівщини, внесених до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО; популяризація культурної спадщини Львівщини; підтримка міжнародних проєктів, що реалізуються на території Львівської області; сприяння в охороні, збереженні та популяризації культурної спадщини України за кордоном, зокрема у Польщі.

“Для нас найважливіше рятувати і відновлювати спадщину. Однак не менш потрібні для Львівщини освітні та просвітницькі заходи для громад і користувачів пам'яток архітектури. Саме громада має розуміти важливість того, чим володіє, а також не нищити спадщини з благими намірами, як це часто буває, особливо, з церквами. Так само в цій програмі ми передбачили, що особлива увага має бути на доступність пам’яток та розвиток їхнього туристичного потенціалу”, - каже директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

Перелік заходів (об’єктів), на яких розпочнуть або продовжать роботи 2021 року, обласна рада має намір затвердити у березні. Наразі тривають обговорення і доопрацювання цього списку в департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА та комісії культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради.

Для цього попередньо представники департаменту, спільно з депутатами, об’їхали більшість запропонованих до реставрації об’єктів, щоб оглянути їх, проговорити з громадами та прийняти рішення на місці. 

“Головними критеріями для вибору тих пам’яток, на які цьогоріч будуть скеровані бюджетні кошти, для нас є розпочаті роботи. Бо пам’ятку не можна реставрувати і залишити цей процес на половині. В такому випадку вона руйнується ще швидше. Також важливо насамперед рятувати особливо цінні об’єкти та ті, де є загроза швидкого руйнування.  Для нас важливо рятувати і відновлювати спадщину Львівщини, якої є в нас найбільше з усіх областей України - більше 4 тисяч об’єктів. Коштів обласної програми для цього є критично мало. Маємо надію на Велику реставрацію”, - каже директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.”, - коментує Олена Василько.

Варто нагадати, що цього року в Україні стартує президентська програма Велика реставрація в культурі, до якої Львівщина запропонувала 24 об’єкти. Передбачається, що конкурсний відбір для цих пам’яток відбудеться у квітні цього року.

Нагадаємо, на державному обліку перебуває 5930 пам’яток культурної спадщини Львівської області (з них 721 пам’ятка національного значення): 3790 пам’яток архітектури (з них 684 – національного значення), 849 пам’яток історії (з них 15 – національного значення), 312 пам’яток монументального мистецтва (з них 3 – національного значення), 919 пам’яток археології (з них 14 – національного значення), 59 пам’яток садово-паркового мистецтва (з них 5 – національного значення).

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: