19.06.2024, 07:48

19 червня: цей день в історії

19 червня 2024 року — середа. 847-й день війни в Україні. Сьогодні, 19 червня, Всесвітній день альбатроса. Віряни вшановують пам'ять святого апостола Юди, брата Господнього по плоті.

Що сьогодні за церковне свято

19 червня в церковному календарі – день пам’яті святого апостола Юди, брата Господнього по плоті. Він також відомий як Тадей або Левій, був одним із дванадцяти апостолів Ісуса Христа. Є автором одного з новозавітних послань — Послання Юди. У християнській традиції він відомий як брат Господній, що означає, що він був близьким родичем Ісуса, ймовірно, його двоюрідним братом. Вважається, що його батьками були Клеопа і Марія Клеопова, яка була сестрою або близькою родичкою Діви Марії.

Святий Юда проповідував Євангеліє в різних частинах світу. Після Вознесіння Христа він проповідував у Юдеї, Самарії, Сирії, Месопотамії, Лівії та інших регіонах. Він завжди був ревним проповідником віри та неодноразово зазнавав переслідувань за свої проповіді. За переданням, він загинув мученицькою смертю, ймовірно, в Персії або Месопотамії, де був убитий за наказом місцевих правителів.

Що не можна робити 19 червня

  • Суворо заборонено відмовляти у допомозі нужденним.
  • Не можна давати в борг гроші — на вас буде чекати бідність.
  • Пасічникам не варто перераховувати бджіл — комахи почнуть хворіти.

Народні прикмети і традиції на 19 червня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: злі бджоли — до посухи;
  • від самого ранку бджоли вже вилетіли за медом — буде хороший день;
  • бджоли сидять у вулику і не вилазять — до дощу;
  • сонні бджоли — чекайте на похолодання.

День вважався вдалим для початку будь-яких справ, що пов'язані з ремонтом або переїздом. Все, що ви розпочнете цього дня закінчиться успішно.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 19 червня

Які сьогодні іменини: Іван, Ян, Марія.

Талісманом людини, народженої 19 червня, є берил. Це досить твердий, але водночас крихкий камінь. Здавна вірили, що берил дарує життєрадісність, привітність.

Цього дня народилися:

  • 1909 рік — українська мовознавчиня, діалектологиня Марія Пшепюрська-Овчаренко;
  • 1961 рік — українська співачка (сопрано), педагог, заслужена артистка України Наталія-Марія Фарина;
  • 1972 рік — українська журналістка, вдова Георгія Ґонґадзе (після загибелі чоловіка отримала політичний притулок у США) Мирослава Ґонґадзе.

Пам’ятні дати 19 червня

Календар важливих подій в Україні та світі за 19 червня:

  • 240 рік до н. е. — грецький учений Ератосфен Кіренський уперше обчислює радіус Землі;
  • 325 рік — лриймають Нікейський символ віри;
  • 1205 рік — відбувається битва під Завихостом;
  • 1819 рік — до Ліверпуля прибуває "Саванна" — перший пароплав, який перетинає Атлантичний океан;
  • 1885 рік — з Французької республіки до Нью-Йорка доставляють подарунок — статую Свободи;
  • 1948 рік — підписують Женевську конвенцію "Про міжнародне визнання майнових та інших прав осіб, котрі перебувають у літаках";
  • 1953 рік — американське подружжя Джуліус та Етель Розенберги страчують через сприяння радянській розвідці;
  • 1968 рік — Рада Безпеки ООН ухвалює резолюцію про гарантії безпеки держав, які не мають ядерної зброї;
  • 1996 рік — Україна та Киргизстан підписують Договір про дружбу та співробітництво.

Який сьогодні день в Україні і світі

19 червня в Україні і світі святкують Всесвітній день альбатроса. Свято, яке допомагає підвищити обізнаність про цих чудових пернатих, зокрема про їхнє збереження. Альбатроси вражають своїм розмахом крил, який робить їх одними з найбільших птахів, що літають. На жаль, сьогодні більшість їхніх видів перебувають на межі зникнення.

Також 19 червня Міжнародний день коробки. Це свято, яке зовсім не про коробки, а про котиків, які обожнюють сидіти в коробках. Хоча вже давно відомо про любов цих домашніх улюбленців до коробок, проте недавно було проведено дослідження, яке підтвердило, що таким чином коти знижуть стрес і боряться з тривогою.

А ще 19 червня Всесвітній день дитячого футболу. Це свято присвячене найменшим поціновувачам цієї спортивної гри. Головна його мета полягає у поширені ідеї здорового способу життя серед дітей, прищеплюванні любові до спорту з юних років.

19 червня святкують Всесвітній день прогулянки. Подія була започаткована американцем У. Т. Рабе 1979 року, щоб показати, наскільки позитивно впливає піша прогулянка на наше ментальне та фізичне здоров'я. Це свято було створене, щоб привернути увагу людства до важливості відпочинку, що особливо актуально в наші дні.

Також 19 червня Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту. Хоча це й молода, проте дуже важлива подія, яка була започаткована за ініціативи Організації Об'єднаних Націй 2015 року. Дату обрали не випадково. Саме цього дня 2008 року була прийнята революція Ради безпеки стосовно сексуального насильства.

А ще 19 червня День фермера в Україні. Досить молоде професійне свято, яке було започатковане президентом Володимиром Зеленським 2020 року. Дату святкування обрали на честь прийняття Закону про фермерство 2003 року.

19 червня Всесвітній день обізнаності про серповидноклітинну анемію. Це дуже важлива подія. Серповидноклітинна анемія — спадкова зміна структури гемоглобіну, через яку він стає патологічним (гемоглобін S). Якщо розглянути еритроцити з гемоглобіном S під мікроскопом, то буде помітно, що вони погано транспортують кисень і за своєю формою нагадують серп.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

Україна повернула з російського полону 71 бійця та 4 цивільних

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: