13.06.2024, 07:51

13 червня: цей день в історії

13 червня 2024 року — четвер. 841-й день війни в Україні. Сьогодні, 13 червня, Всесвітній день софтболу. Віряни вшановують пам'ять святої мучениці Акилини та святкують велике свято Вознесіння Господнє.

Що сьогодні за церковне свято

13 червня в церковному календарі – день пам’яті святої мучениці Акилини. Свята мучениця Акилина (також відома як Килина або Кулина) жила в III столітті в фінікійському місті Бібла. Вона походила з благочестивої та багатої родини. Від дитинства матір ростила Акилину у любові до Христа, і в ранньому віці дівчинка намагалася навернути однолітків до християнства.

Градоначальник міста дізнався про її діяльність і привів Акилину до самого імператора. Дівчинку мучили, піддавали страшним тортурам, але всі рани Господь тут же зцілював. Побачивши це, язичники вирішили відрубати голову мучениці. Мощі Акилини були перенесені до Константинополя, в храм, побудований на її честь.

Що не можна робити 13 червня

  • Категорична заборона на важку фізичну працю.
  • Не можна пліткувати, сваритися і сумувати.
  • Не варто виходити з дому після заходу сонця.

Народні прикмети і традиції на 13 червня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: собаки по траві катаються — буде негода;
  • якщо побачили великого овода — пшениця добре вродить;
  • на заході сонця павуки забралися на павутину — до посушливих днів;
  • мошкари надто багато з'явилося — чекайте на хорошу погоду.

Цього дня наші предки збиралися за великим столом усією родиною, часто кликали навіть друзів. Основним символом дня вважалася гречка, тому з неї готували майже всі страви.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 13 червня

Які сьогодні іменини: Олександр, Андрій, Данило, Дмитро, Іван, Яків, Ганна, Антоніна.

Талісманом людини, народженої 13 червня, є родоніт. Камінь, що має відтінок ранкової зорі. В давнину родоніт вважали символом жінок. А тому прикраси з ним носили найчастіше лише дівчата.

Цього дня народилися:

  • 1894 рік — українсько-американський психіатр, один із засновників дитячої психіатрії Лео Каннер;
  • 1985 рік — український письменник Артем Чех;
  • 1986 рік — старший солдат Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, Герой України Сергій Сова.

Пам’ятні дати 13 червня

Календар важливих подій в Україні та світі за 13 червня:

  • 1589 рік — англійські пірати під проводом Френсіса Дрейка здійснюють морський напад на Лісабон;
  • 1892 рік — у Києві запускають для пасажирів перший електричний трамвай;
  • 1895 рік — у Французькій республіці проходять перші у світі автомобільні перегони;
  • 1919 рік — біля с. Луквиця (Прислоп) на Франківщині польський командант Підвисоцький та польські вояки без слідства та суду розстрілюють державного секретаря (міністра) земельних справ ЗУНР Михайла Мартинця та 10 працівників міністерства, які прямували до Чехословаччини;
  • 1971 рік — газета "Нью-Йорк Таймс" починає публікувати документів Пентагону про історію втручання США у в'єтнамську війну;
  • 1983 рік — на ринок у США надходить перший серійний мобільний телефон, це був пристрій під назвою "Dynatac 8000x" виробництва компанії "Motorola", який важив майже 800 г, а його довжина становила 33 см;
  • 1983 рік — американський космічний зонд "Піонер-10" перетинає орбіту Нептуна і стає першим витвором людини, що покидає межі Сонячної системи;
  • 2000 рік — президент Італії Карло Адзеліо Чампі помилував 42-річного турка Мехмета Алі Агджу, який 1981 року вчинив замах на Папу Римського Івана Павла II;
  • 2014 рік — українські війська визволяють місто Маріуполь від проросійських терористів.

Який сьогодні день в Україні і світі 

13 червня в Україні і світі святкують Міжнародний день метання сокири. День, що присвячений змаганням з метання сокири. Ця розвага виникла серед лісорубів, але сьогодні стала популярним видом спорту в усьому світі.

Також 13 червня Всесвітній день софтболу. Софтбол є різновидом бейсболу, в який грають з більшим м'ячем та на меншому полі. Вперше цей вид спорту був винайдений в США наприкінці XIX століття. Від того часу він поширився по всьому світу.

А ще 13 червня Міжнародний день менеджерів громадських асоціацій. Свято присвячене важливій роботі керівників громадських асоціацій, які відповідають за утримання та управління спільного майна. Вони відіграють досить важливу роль у забезпечені безперебійної роботи таких об'єктів, як кондомініуми, кооперативи, таунхаузи, житлові комплекси.

13 червня День швейної машини. Саме цього дня 1790 року у Великій Британії отримали патент на першу швейну машину. Цей винахід став надзвичайно важливим для розвитку текстильної промисловості, а сама швейна машинка стала незамінним помічником господинь. Хоча від того часу швейні машини зазнали певних змін, проте до наших днів не вщухають суперечки щодо того, хто першим винайшов цей пристрій.

Також 13 червня День народження шпильки. Саме цього дня 1825 року в США винахідник Волтер Гант отримав патент на шпильку. Новацію одразу ж прийняли дуже добре, та й до нині нею користуються як прикрасою, так і як застібкою.

А ще 13 червня День визволення Маріуполя від російських окупантів 2014 року. Важлива подія для історії України. Саме цього дня 2014 року українське місто Маріуполь було звільнене від російських окупантів. О 5 годині ранку розпочався штурм із боку ЗСУ, а вже за кілька годин українські бійці взяли штаб бойовиків. В результаті операції було знищено декілька сепаратистів, а ще два десятки взяті у полон.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

Україна повернула з російського полону 71 бійця та 4 цивільних

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: