12.06.2024, 07:50

12 червня: цей день а історії

12 червня 2024 року — середа. 840-й день війни в Україні. Сьогодні, 12 червня, День працівника фондового ринку України. Віряни вшановують пам'ять преподобного Онуфрія Великого. До Нового року залишилося 202 дні.

Що сьогодні за церковне свято

12 червня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Онуфрія Великого. Онуфрій народився в Ефесі (сучасна Туреччина) і від молодих років прагнув присвятити своє життя служінню Богу. Він пішов у монастир, де прийняв чернечий постриг. Після декількох років у монастирі він відчув покликання до більш суворого життя і вирішив стати відлюдником у Фіваїдській пустелі в Єгипті.

Онуфрій провів у пустелі 60 років, живучи в повній самотності, без постійного житла, їжі та одягу. Він харчувався лише тим, що знаходив у дикій природі, і носив лише довге волосся та бороду. Його духовний подвиг, молитви та аскетичний спосіб життя стали прикладом для багатьох християн.

Існує багато легенд і розповідей про дива, пов'язані з преподобним Онуфрієм. Він відомий своєю глибокою вірою і силою молитви, якими він зцілював хворих і творив інші дива. Однією з найвідоміших історій є його зустріч з монахом Пафнутієм, який знайшов Онуфрія в пустелі. Пафнутій провів з ним деякий час, навчаючись його духовній мудрості, і після смерті Онуфрія поховав його тіло.

Що не можна робити 12 червня

  • Заборонено розповідати, що вам наснилося.
  • Не можна носити речі чорного кольору.
  • Не варто лягати спати рано, бо можна проспати всі плани та мрії.

Народні прикмети і традиції на 12 червня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: багато білок в лісі — до дощового літа;
  • ластівки високо літають — дощу не буде;
  • туман і роса увечері — найближчими днями чекайте на ясну погоду;
  • хмари білого кольору — можливий град.

Цього дня наші пращури йшли на риболовлю, а потім варили юшку. Такой цей день вважався сприятливим для того, щоб посіяти пізні овочі та повиривати бур'яни.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 12 червня

Які сьогодні іменини: Андрій, Арсен, Іван, Петро, Степан, Тимофій, Ганна, Марія.

Талісманом людини, народженої 12 червня, є авантюрин. Напівпрозорий камінь, який вважається одним із найбільш загадкових у світі. Здавна люди вірили, що прикраси з авантюрину допомагають очистити організм від токсинів.

Цього дня народилися:

  • 1931 рік — українська співачка Мірошниченко Євгенія Семенівна;
  • 1955 рік — український (кримськотатарський) гітарист-віртуоз, композитор; народний артист України Енвер Ізмайлов;
  • 1974 рік — український хокеїст і тренер Вадим Шахрайчук.

Пам’ятні дати 12 червня

Календар важливих подій в Україні та світі за 12 червня:

  • 1665 рік — Королівство Англія встановлює своє правління у нідерландському поселенні Новий Амстердам, яке було перейменоване на Нью-Йорк;
  • 1815 рік — унаслідок інтриг банкіра Натана Ротшильда лондонська газета "Морнінґ Кронікл" повідомляє про перемогу Наполеона при Ватерлоо за кілька днів до битви (Ротшильд, зігравши на паніці, скуповував акції);
  • 1824 рік — у Парижі виходить перша і єдина наукова робота 28-річного французького військового інженера і фізика Саді Карно "Роздуми про рушійну силу вогню і про машини, здатні розвивати цю силу";
  • 1848 рік — у Празі закінчується Слов'янський з'їзд;
  • 1920 рік — офіційне відкриття Панамського каналу;
  • 1923 рік — Гаррі Гудіні вперше публічно демонструє трюк, звільнивши себе із гамівної сорочки, висячи над землею на висоті 12 метрів;
  • 1931 рік — гангстер Аль Капоне і 68 його соратників засудили за порушення "сухого" закону;
  • 1964 рік — Нельсон Мандела засуджують на довічне ув'язнення;
  • 1966 рік — у Києві починається експлуатація першого у світовій практиці тролейбусного поїзда винахідника Володимира Веклича;
  • 1975 рік — створюють Державний історико-архітектурний заповідник у Львові;
  • 1994 рік — Австрія референдумом ухвалює рішення про вступ до Європейського Союзу;
  • 1999 рік — до Приштини (столиці Косова) входять миротворчі загони НАТО під командуванням британського генерала Майкла Джексона.

Який сьогодні день в Україні і світі 

12 червня в Україні святкують День працівника фондового ринку. Досить молоде професійне свято, яке вперше відсвяткували 2008 року. Фондовий ринок — це сукупність механізмів та дій, які й допомагають торгувати цінними паперами. В Україні фондовий ринок почав працювати в 90-х роках минулого століття. Хоча перші фондові біржі тут з'явилися ще в XIX столітті.

Також 12 червня Міжнародний день шиїтів. День, що присвячений мусульманській громаді шиїтів, яка є другою за величиною гілкою в ісламі. Переважно шиїти проживають в Пакистані, Іраку, Лівані, Ірані, Азербайджані та Бахрейні. Свято було створене для захисту прав шиїтів та було запроваджене за ініціативи Shia Rights Watch 2015 року.

А ще 12 червня Міжнародний день кашаси. Свято, яке було створене на честь популярного дистильованого алкогольного напою Бразилії. Виготовляють його з цукрової тростини вже понад 500 років і воно є частиною бразильської культури.

12 червня святкують Міжнародний день дубляжу. Свято митців, глядачів та акторів, а також всіх тих, хто залишається за лаштунками — техніків і творців дубляжу. Завдяки їхній праці глядачі всього світу мають можливість отримати доступ до фільмів через переклад.

Також 12 червня Всесвітній день боротьби з дитячою працею. Ідея створення цього важливого дня належить Міжнародній організації праці, яка висунула свою пропозицію ще 1997 року. Сама подія відбувається під егідою ООН від 2002 року.

А ще 12 червня Міжнародний день фалафелю. Кульки з нуту чи інших бобових обсмажуються в олії і посипаються різноманітними прянощами (від карі і коріандру до куркуми чи кмину). Фалафель дуже давня страва, яка виникла на Близькому Сході. Сьогодні вона вважається справжнім символом Ізраїлю.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

Україна повернула з російського полону 71 бійця та 4 цивільних

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: