• Головна
  • Новини
  • У селі на Прикарпатті вирішили реконструювати пам'ятник радянським солдатам

21.02.2024, 17:22

У селі на Прикарпатті вирішили реконструювати пам'ятник радянським солдатам

На Івано-Франківщині депутати Переріслянської громади вирішили реконструювати пам’ятник жителям, які загинули на фронтах ІІ Світової війни, але додати туди імена загиблих у нинішній війні з Росією

Про це повідомив директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери Ярослав Коретчук.

"Демонтажу ні! Відновленню так! Відповідно до клопотання старости села Волосів Переріслянської ОТГ п. Людмили Станчук, депутати Переріслянської громади скасували своє рішення про демонтаж пам'ятника радянським воїнам та загиблим від рук українських буржуазних націоналістів, а вирішили пам'ятник реконструювати.  Це просто якийсь сюрреалізм", – написав Ярослав Коретчук, опублікувавши копію рішення сільради.

рішення сільради

Фото: фейсбук Ярослава Коретчука


Історик закликав надати максимального розголосу цьому рішенню сільської ради. 

"Як я розумію пані староста чекає "визволителів" і продовжує жити в СРСР.

Мені прикро за рідне Прикарпаття. Чого тоді очікувати від східних та південних регіонів України, коли у нас не можуть знести боввана, – заявив він. – Коли ми були в Переріслі то голова громади Володимир Молдавчук заявляв, що у бюджеті коштів на демонтаж немає, а ось виявляється на реконструкції гроші знайшлись".

Сама ж Людмила Ставнійчук 12 лютого навіть організувала опитування у місцевій групі на фейсбук щодо долі пам'ятника, до якого додала розлогу емоційну "підводку":

"Шановна громадо, хочу Вам повідомити про те, що за наш пам'ятник телефонують на гарячу лінію та у зверненні  вимагають "в рамках декомунізації демонтувати пам'ятник радянським солдатам в с.Волосів та надати фотозвіт"... 

Повідомляю наступне, що всі рядянські символіки, які були на ньому, вже давно ЗНИЩЕНІ і до таких рішень, щодо демонтажу, потрібно підходити керуючись історичною правдою, доцільністю і принципом здорового глузду. А не так, як  це зробилось в с.Перерісль!!!

Наголошую, в нас є готовий проект його реконструкції з метою декомунізації та приведення у відповідність до реалії часу, який  розроблявся разом інститутом і пройшов презинтацію. Проект представляє інформаційні стенди у сучасній стилістиці, на якому будуть  залишені всі імена, які є зараз  на пам'ятнику, а  на центральному стенді будуть розміщені фотографії наших сьогоднішніх загиблих Героїв та про них інформаційна історія (QR-коди). На мою думку, такий підхід віддзеркалюватиме історичну правду, адже “логіка та головна задача пам’ятника – бути точкою пригадування, точкою пам’яті". 
Прошу Вашої думки!!"

У коментарях до цього допису вона зазначена, що коштів на реконструкцію як і на демонтаж немає, а сама реконструкція буде "після закінчення війни".

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: