• Головна
  • Новини
  • Юлія Тимошенко: Україна має звільнитися від кланово-олігархічного ярма!

24.03.2019, 23:39

Юлія Тимошенко: Україна має звільнитися від кланово-олігархічного ярма!

23 березня під час передвиборчого туру Західною Україною кандидат у президенти України Юлія Тимошенко несподівано провела екстрену прес-конференцію у Луцьку. Ще на мітингу у Червонограді на Львівщині їй надійшла записка, що змусила скорегувати плани.

І хоча заплановані виступи у сусідніх Луцьку та Рівному таки відбулися, вона зібрала журналістів, аби прокоментувати новину про те, що у ЄС, Великобританії та на Кіпрі порушено антикорупційні розслідування проти президента України Петра Порошенка. А відтак відповіла на ряд інших найактуальніших запитань журналістів зі Львова та Волині.

«Порошенко відповідатиме за законами воєнного часу»

«Одразу дві структури – OLAF, організація Євросоюзу із боротьби з шахрайством, Європейський антикорупційний орган, своєрідне НАБУ в ЄС та Британське агентство із розслідувань шахрайства в особливо великих розмірах (SFO), розпочали антикорупційне розслідування, а суд Кіпру прийняв до розгляду справу – не за конкретним фактом чи окремих епізодах, а власне проти Петра Порошенка як корупціонера загалом», - повідомила лідер «Батьківщини».

За словами Ю. Тимошенко, «це, по суті, стало підсумком багаторічної корупції, яка здійснювалась президентом та його найближчими соратниками, бізнес-партнерами на бюджеті України та оборонному бюджеті зокрема. Коли ЄС проти глави держави розпочинає корупційне розслідування, це свідчить про те, що силові структури в Україні, на жаль, не працюють. Генпрокуратура та СБУ перетворилися, по суті, на департаменти корпорації «Рошен», які не мають ні свободи, ні незалежності, ні бажання протягом 5 роки розслідувати резонансні корупційні справи Порошенка та його оточення», – наголосила вона.

Як зауважила кандидат у президенти, «для України, яка пережила важкі випробування, яка живе у війні, у бідності, співпраця європейських країн є надзвичайно важливою. Тож, неприйнятною є ситуація, коли лідер держави підозрюється в корупції. Ви знаєте, що в останніх рейтингах саме «завдяки» високопосадовій корупції президента, Україна зайняла перше місце за рівнем корупції серед європейських держав.»

Окрім того, стало відомо, що і в США розпочато антикорупційне розслідування проти оточення чинного президента: «За всіма напрямкам вже почали працювати інші держави, тоді як силові структури в Україні не спрацьовують».

Ю. Тимошенко також нагадала, що рівно 7 років тому на посаду міністра економіки в уряді Януковича був призначений П.Порошенко. «Саме в цей день проросійський уряд запросив П.Порошенка обійняти цю посаду і призначив його. Враховуючи ж, що саме через міністра економіки проходять усі ліцензії, тендери та дозволи, це свідчить про те,  що чужу людину на таку посаду не призначають. Янукович був вигнаний українським народом в Ростов-на-Дону, але залишився його спадкоємець – Петро Порошенко, який продовжив корупцію і  покривав всю корупцію, яка була до того», – сказала вона.

«Президент України заявив, що після завершення другої каденції на цій посаді він планує стати депутатом Європарламенту, – зауважила вона. – Але після завершення розслідування в ЄС про корупцію йому треба думати про інше – про кримінальну відповідальність, адже і корупція, і шахрайство – як його персональну, так і за його участю – зареєстровані саме на території ЄС за його участі».

Відтак вона звернулася до СБУ та Генпрокуратури України: «Ми, безумовно, знаємо, що ви – залежні, підлеглі, і що від вас правосуддя не дочекаєшся. Але я раджу вас подумати про персональну відповідальність: якщо ви покриваєте цю корупцію, аж до тієї межі, коли антикорупційні структури ЄС і Великої Британії починають розслідувати корупційні справи Президента, то ви – також  співучасники цих злочинів».

Відтак заявила, що після виборів новий президент «не просто розслідує всю корупцію, яка відбувалася як мінімум в останні десять років, а кожен, хто взяв хоч копійку з державного бюджету, вкравши їх у людей чи, тим більше, в армії, відповідатиме за законами воєнного часу. Нікому це з рук не зійде, усі винні будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Ми зможемо навести порядок у державі, і зробити так, щоб більше ніхто і ніколи не міг взяти нечесно будь-що в України», – підсумувала Юлія Тимошенко.

Насамперед – підняти економіку та доходи українців

«Я взяла на себе зобов’язання за наступні роки підняти Україну – за рівнями розвитку економіки та доходів людей хоча би до рівня Польщі. І коли хтось говорить, що це – неможливо, я мушу вас твердо запевнити: у нас немає вибору – або ми за наступні роки піднімаємо Україну хоча б до рівня Польщі, або ми будемо мати незалежність і суверенність, землі, території і надра, але не матимемо людей та економіки, – переконана Ю.Тимошенко. – І  саме цьому присвячений «Новий курс» – у всіх сферах і напрямках нашого життя: від освіти до охорони здоров’я, від розвитку середнього класу та підприємництва до проблем екології. І ми  будемо з першого ж дня після президентських виборів динамічно піднімати нашу країну».

Гроші від влади беріть, але не продавайтеся

Вже зараз з боку чинного президента йде підкуп виборців і підготовка до фальсифікації результатів виборів, – розповіла Ю.Тимошенко. За її словами, «по всій країні розгорнуто роздачу грошей із бюджету за трьома напрямками».  Насамперед через спеціальний фонд «Турбота»: людей спершу опитують, хто готовий віддати свій голос за чинного президента, а потім за списком надають їм із бюджету допомогу у розмірі 1000 грн. Другий – починають разові виплати пенсіонерам, для того, щоб їх дезорієнтувати у реальній ситуації. І, врешті, починають виплати частині людей субсидій за ЖКП – але тільки на 2 місяці.

«Отак, використовуючи бюджетні гроші, президент намагається не перемогти на виборах, а просто купити їх, – зауважила Юлія Тимошенко. – Тому ми звертаємо до усіх українців. Бюджет не належать ні президентові, ні прем’єрові, уряду чи парламенту. Бюджет – це власність українського народу і формується самими ж українцями, коли вони сплачують податки. І тому всі люди, яким сьогодні, перед виборами, щось виплачують із бюджету, слід пам’ятати: це і так ваші гроші, спокійно їх беріть, бо за попередні п’ять років  у вас забрали у сотні разів більше – підняттям тарифів, «замороженням» пенсій та зарплат. Отож, беріть з бюджету усе, що вам виплачують, тому що це ваші гроші. Але, головне, не віддайте свій голос за ці жалюгідні подачки іще раз клановій мафії, що збереглася при владі в Україні. Вони змінювали свої обличчя, але залишалися при владі. І тому зараз у нас знову є шанс припинити їх володіння Україною, корупцію та знущання над народом».

Лідер «Батьківщини» висловила певність, що люди не віддадуть свої голоси за гроші. Але є й інша небезпека: «Чинна влада намагається на кожній виборчій дільниці та ОВК сколотити свою більшість, щоб підробити протоколи. Але у них не вийде. Тому що ми з усіма кандидатами у президенти від проєвропейських опозиційних сил підписали спеціальний документ, де домовилися, незважаючи на те, що ми конкуруємо, об’єднати наші сили і на кожній дільниці зібрати більшість членів комісій від кандидатів демократичної, проукраїнської та проєвропейської опозиції. І це означає, що ніхто не дасть владі сфальшувати вибори. Ми зберемо 30 тисяч оригіналів протоколів із мокрими печатками і підписами і зробимо усе, щоб Україна побачила реальний результат на базі оригінальних протоколів, які заповнять дільничні виборчі комісії. Це унеможливить фальсифікації в ЦВК і в окружний виборчих комісіях. Ми згуртувалися і діятимемо спільно», – підсумувала кандидат у Президенти.

Не розПОРОШуйте голосів у першому турі

Сьогодні Президент та його оточення знову застосовують всеохопні політичні технології для того, щоб якщо не правдою, то обманом і фальшю  все ж вирвати для чинного Президента перемогу на виборах. Одна з цих технологій – реєстрація 39 кандидатів у президенти (офіційно було зареєстровано ще більше, 44, проте п’ятеро з них знялися з виборів до 8 березня – Ред.).  В Україні такого досі ще не було. «Я в українській політиці давно, але більшість кандидатів у президенти – нікому невідомі люди, які ніколи не працювали у політиці та взагалі не знають, що робити з країною під час війни та економічної руїни, – зауважує Ю.Тимошенко. – Ця технологія покликана створити можливість, аби підкупом, адмінресурсом, залякуваннями, фальсифікацією зібрати для чинного президента максимальну кількість голосів людей, а голоси для кандидатів від демократичної проукраїнської опозиції – розпорошити. Це їх план. 

І тому прошу усіх українців: не розпорошуйте голосів у першому турі! Зберіть всі голоси навколо реальних кандидатів у президенти від опозиції, зробіть так, щоби у першому турі не було кандидата від мафії, чинного Президента. Зробіть все для того, щоби Україну цього разу, на 29 році своєї незалежності, звільнилася від цього кланово-олігархічного ярма!»

Мінімальна пенсія буде 4425 грн

«Я дуже добре розумію нинішній рівень недовіри українців до всіх політиків, – зауважує лідерка партії. – Й останні цього справді заслужили, сіючи бідність, корупцію та обман. Тому я звернулася до всіх кандидатів у президента: цього разу на виборах треба не лише розвішувати біг-борди та рекламуватися на телебаченні, але й взяти на себе письмові зобов’язання перед українцями. І я першою показала приклад цьому, підписавши конкретні зобов’язання із дуже чіткими термінами їх виконання.

Червоноград, 23 березня 2019 р.

Наприклад, знизити тарифи на газу удвічі; підняти мінімальну пенсію до мінімального прожиткового рівня, затвердженого законом – а це 4425 грн, за наступні роки – підняти рівень доходів людей не нижче, ніж у Польщі, тобто у 3,5 рази більше у доларовому еквіваленті. Ми також взяли зобов’язання застосувати абсолютно нову стратегію миру і безпеки; нову систему організацію української влади; нову молодіжну політику, яка зупинить масовий виїзд молоді з України, давши можливість їй гідно заробляти у власній державі, і багато іншого, зокрема, запровадити страхову медицину, нову пенсійну систему. Бо ми впевнені, що коли будуть виконанні мої персональні зобов’язання перед українцями, ми матимемо зовсім іншу державу. І я прагну, щоб це моє письмове зобов’язання було у кожного громадянина України. Аби через півроку, коли йтиме парламентська кампанія, щоб за частину цих зобов’язань я вже могла звітувати».

Змінювати не прізвища, а систему влади

Відповідаючи на питання автора цих рядків, чому, за прикладом інших опозиційних кандидатів, Юлія Тимошенко наразі не назвала прізвища соратників, які очолять силові структури, НБУ та МЗС, вона пояснила свою принципову позицію наступним чином: «Що стосується прізвищ, які називають решта кандидатів, заздалегідь ділячи, хто ким буде, то, на моє переконання, недостатньо лише поміняти прізвища найвищих посадовців – президента, прем’єра, міністрів, силовиків, народних депутатів… Я вважаю, що нам потрібно докорінно змінити усю систему влади в Україні.  Треба замінити насамперед кланову, недопустиму для України систему управління – на демократичну, європейську, збалансовану, підконтрольну суспільству. Власне тому я вийшла до людей не з прізвищами, а з конкретною програмою дій, яку назвала Новий курс.

Луцьк, 23 березня 2019 р.

І тоді прізвища посадовців не матимуть значення, якщо працюватиме правильна система, в якій не буде недоторканності ні у кого – ні у президента, ні у силовиків, ні у суддів, ні у депутатів. Де не буде безкарності, і де кожен відповідатиме за корупцію не через п’ять років, після наступних виборів, а в той же день, коли порушив закон. Тому, якщо ми хочемо змінити країну, нам потрібно міняти всю систему влади, а не прізвища. Нам потрібна система, звільнена від кланів і корупції», – переконана Юлія Тимошенко.

Про фейки від Генпрокурора та Банкової

«Президент і його кум – Генеральний прокурор зараз у паніці, і не знають, до якого берега їм плисти, – вважає лідерка «Батьківщини». – Тому заявами, на кшталт зробленої Генпрокурором щодо начебто тиску США на нього, вони намагаються шантажувати наших стратегічних партнерів».

За її словами, «ще одна з технологій, якою послуговується нині чинна влада – це запуск фейків. Як от що чинний президент є еталоном патріотизму, на якого мають молитися усі українці, поки він заробляє мільярдні статки на армії та доведеному до зубожіння народу, провадить бізнес із Кремлем – із торгівлі нафтопродуктами (через Новоград-Волинський продуктопровід), із постачання в Україну скрапленого газу  та забезпечення української армії непридатними запчастинами до бойової техніки. На тлі ж цього фейкового патріотизму Порошенка усіх інших кандидатів від опозиційних проукраїнських та проєвропейських сил зображають«руками Москви». І створюють все нові провокації у цьому руслі. Зокрема, провокація проти мене у вигляді заяви Ю. Бойка (кандидата від проросійської партії «За життя» , - Ред.), що він начебто буде підтримувати мене…».

Рівне, 23 березня 2019 р.

Ю.Тимошенко констатувала: «Чорним технологіям просто немає межі. Люди повинні розуміти, що такі заяви робляться у змові з Банковою та діючим Президентом. А доказом цьому є, зокрема, й той факт, що при закритому повітряному просторі із Росією, коли виключно СБУ дає дозволи на перельоти українських літаків до країни-агресора, вчора (у п’ятницю, - Ред.) літак, на якому В. Медведчук і Ю.Бойко летіли на зустріч у Кремлі, отримав таки дозвіл від СБУ та чинного Президента».

Вона також нагадала, що «проросійський політтехнолог Манафорт, як і колишній президент України В.Янукович кидали за ґрати мене, а чинного президента-«патріота» призначали міністром економіки. І спецпрокурор США Мюллер довів, що Янукович виділяв Манафорту кошти на знищення єдиного політика в Україні – мене. А тому, хто – «рука Кремля», цілком зрозуміло. Тому що саме в інтересах Кремля – руїна в нашій економіці (падіння в 1,4 разу в номінальному виразі у валютному обчисленні) та на стільки ж – рівня доходів українців, виїзд мільйонів українців на закордонні заробітки. Країна доведена до краю, війна, економічна стагнація, бідність… Або ми це негайно виправимо, починаючи із наступного ж дня після президентських виборів, або за наступні 5 років вони просто знищать Україну».

Юрій НИКОРАК, Львів - Луцьк - Львів   

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: