28.01.2019, 09:12

Звіт Синютки: ні згадки про пенсіонерів

У львівському міжнародному аеропорту «Львів» ім. Данила Галицького в суботу, 26 січня, відбувся публічний звіт Олега Синютки, голови Львівської облдержадміністрації.

Своїм звітом за 2015-2018 роки та перспективою розвитку Львівщини у 2019-2021 роках очільник Львівської області започаткував серію публічних справоздань керівників структурних підрозділів і департаментів ЛОДА. Схоже, що цей захід став стартом регіональної влади у процесі виборчої президентської кампанії на території області.

Свій звіт голова ЛОДА розпочав із характеристики Львівщини, яка є невіддільною частиною держави, а тому й розвиток області є невід’ємним трендом покращення економіки України. Олег Синютка зазначив: «Сьогодні дуже важливо, що ми можемо тішитись не якимись дрібними речами – дорогами, садками чи школами. Сьогодні ми повинні тішитись, що наша держава отримує визнання на міжнародному рівні, що наша держава є пізнавана, що на нашу державу зважають, що вона із об’єкту стала суб’єктом міжнародної геополітики. І це є заслугою всіх українців, які живуть у державі та за її межами».

У 2019 році, наголосив Олег Синютка, влада буде дбати про ключові завдання – продовження реформ і модернізацію економіки. Громадяни повинні відчути позитивні зміни внаслідок тих болючих реформ, на які зважилось керівництво України заради того, щоби країна розвивалась. Поточний рік повинен принести реальне покращення – зростання економіки, а відтак і збільшення заробітних плат. Про зростання доходів пенсіонерів, які вже віддали своє трудоздатне життя на благо України, керівник ЛОДА не згадав.

Олег Синютка відзначив, що чиновники ЛОДА можуть пишатись тими досягненнями, з якими вони прийшли у 2019 рік. Львівщина стала лідером у створенні нових місць для дошкільнят та будівництві шкіл і садочків. За 2015-2018 роки в області відкрили 23 дитячих садочки та 14 новозбудованих шкіл.

За цей же період в область залучили $221,8 мільйонів прямих іноземних інвестицій, відкрили 242 нових підприємства і створили орієнтовно 25 тисяч нових робочих місць. Значно зросла і частка відновлювальної енергетики – на 152,3 мВт.

У розвиток і розбудову соціальної інфраструктури теж залучили рекордну суму – 4,134,3 млн гривень вкладень, а за період останніх чотирьох років відремонтували 1744,2 км доріг.

Щоправда на деяких ділянках відремонтованих доріг новопокладене асфальтне покриття зійшло разом зі снігом. В адміністрації це явище пояснюють складними погодними умовами в українському регіоні, через що у зимовий період доводиться посипати дороги спеціальною сумішшю, яка впливає на деформацію дорожнього покрити і призводить до утворення в ньому тріщин та вибоїн.

Насправді ж причиною неякісного ремонту доріг є некомпетентність чиновників ЛОДА, які відповідають за цей сектор роботи, і халатність підрядників, яким доручають ремонтувати дороги.

Наприклад, другий рік поспіль Об’єднані Арабські Емірати посідають перше місце у світі за якістю покриття доріг, поверхня яких нагрівається до плюс 60-65 градусів за Цельсієм. Друге, третє, четверте і п’яте місця у 2018 році посіли Сінгапур, Швейцарія, Гонконг і Нідерланди. Аляска, де кліматичні умови суворіші від кліматичних умов України, а середня температура взимку сягає від мінус 28°C до мінус 34°C (рекорд – мінус 62°C), у 2018 році посіла 10 місце. Натомість Україна за якістю доріг у 2017 році була на 134 місці, а в 2018 році – на 130 місці у зазначеному світовому рейтингу.

Треба віддати належне, що у питанні якості доріг очільник ЛОДА проявив принциповість. Він розповів, що один із підрядників-бракоробів, який відмовився усунути недоліки своїх ремонтних робіт, уже більше не отримає відповідних замовлень на території області.

Ще одна дражлива проблема, якою Львівщина прославилась на всю Україну, – підкидання своїх побутових відходів іншим областям. Керівник ЛОДА повідомив, що від 2015 року ліквідували 211 несанкціонованих сміттєзвалищ, а 5 звалищ рекультивували. У два наступні роки ЛОДА має намір ліквідувати ще 40 несанкціонованих полігонів ТПВ.

Склалось враження, можливо й помилкове, що очільник Львівської облдержадміністрації не до кінця розрізняє поняття «стихійне сміттєзвалище», «узаконене сміттєзвалище», «узаконено-окультурене сміттєзвалище» і «полігон для захоронення ТПВ». На території Львівщини нема полігону для захоронення ТПВ, а Золочівський об’єкт утилізації відходів із сортувальною лінією, який у ЛОДА називають полігоном, насправді є узаконено-окультуреним сміттєзвалищем.

Доповідач обійшов увагою інформацію, що 8 січня, 22 січня і 25 січня на Волині, Кіровоградщині та Київщині знову затримали львівські вантажівки, які скинули або намагались незаконно вивантажити львівське сміття. Нагадаємо, що вивіз та утилізацію ТПВ контролює департамент розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської облдержадміністрації.

Журналіст видання Zaxid.net поцікавився в очільника ЛОДА звітом про скандальну історію з наданням земельних ділянок не учасникам АТО біля озера Наварія, тобто коли Олег Синютка проведе обіцяну прес-конференцію з цього питання. Голова ЛОДА відповів, що не проводить прес-конференції, тому що триває розгляд цієї справи у суді. Отже, якщо очільник Львівської облдержадміністрації в цей час робитиме публічні заяви, його звинуватять у тиску на суд. Олег Синютка пообіцяв оприлюднити всі матеріали і результати перевірки обласної робочої групи після завершення розгляду зазначеної справи у Львівському апеляційному суді.

Наприкінці звіту голови ЛОДА трапилась неприємна колізія. Жінка, яка себе не назвала, повідомила присутнім, що неодноразово зверталась до Олега Синютки стосовно анулювання пільг для незаконно депортованих осіб із української етнічної території, яка тепер перебуває у складі Польщі. Очільник ЛОДА жодне письмове звернення не розглянув по суті, хоча стаття 9 Конституції України зобов’язує це робити і президента, і його представника у Львівській області.

Іще виступаюча повідомила, що Ірина Микичак, директорка департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації, скеровує незрячій і хворій особі відписки, що вона, незряча особа, неправильно пише звернення і подає не всі документи для законодавчо передбаченого безкоштовного отримання апарату для вимірювання тиску.

Олег Синютка зазначив, що Україна з часом остаточно вирішить питання переселенців (очевидно, коли вже не буде в живих жодної незаконно переселеної особи), а також наголосив, що ситуація із відписками незрячій особі дуже йому неприємна і пообіцяв особисто проконтролювати вирішення цього питання.

У своєму звіті голова ЛОДА делікатно оминув проблему виконання на території області власного розпорядження від 27 квітня 2018 року.

Мова йде про Постанову Кабінету міністрів України №197, на підставі якої органи місцевого самоврядування зобов’язані прийняти рішення про монетизацію пільг за транспортні послуги для ряду категорій населення.

Станом на сьогодні невідомо, чи до Пустомитівської районної ради, яка передбачила кошти для компенсації проїзду в громадському транспорті лише для 4 категорій пільговиків, долучились інші районні адміністрації.

Як теж невідомо, чи на території Львівської області діє Постанова Кабінету міністрів України №812 від 25 жовтня 2017 року, в якій у пункті №1 сказано: «Постанову Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 року №354 “Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування” доповнити пунктом 11 такого змісту: “Установити, що право на безплатний проїзд надається за наявності посвідчення встановленого зразка чи довідки, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронного квитка, який зареєстрований у зазначеній системі і видається на безоплатній основі”».

У розпорядженні голови ЛОДА №367/0/5-18 від 27 квітня 2018 року згадки про Постанову Кабміну №812 від 25 жовтня 2017 року нема, як і впродовж усього понад годинного звіту не було згадки про категорію громадян області, які поклали свій трудоспосібний вік на розвиток Львівщини. А це суттєва стратегічна передвиборча помилка очільника Львівської області, адже як пенсіонери, так і рідня цієї скривдженої категорії громадян становлять чималу частку електорату.

Ярослав ЛЕВКІВ, спеціально для WN.

 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: