Влада Литовченко


31.08.2018, 12:33

Зошит багаторазового використання

Школярі готуються до початку навчального гоку, неодмінним і обов’язковим атрибутом якого є зошити. А знаєте, які "зошити" використовували у Київській Русі, коли ще не було паперу?

Школярі готуються до початку навчального гоку, неодмінним і обов’язковим атрибутом якого є зошити. А знаєте, які "зошити" використовували у Київській Русі, коли ще не було паперу? Так, писали на березовій корі й на глиняних дощечках. А "елітними", тому, щоправда, не всім доступними "зошитами" були невеликі рамочки, наповнені воском. На них писали дерев’яними паличками, потім стирали написане, і використовували знову.

Про це розповів науковий співробітник ВІКЗ, завідувач експозиції "Від бортництва до вуликового бджільництва" Олексій Скоростецький під час вчительської конференції, і навіть продемонстрував зразок такого "зошита", щоправда, в сучасному виконанні. Принагідно запросив учителів і учнів до Музею давньоруського бджолярства, де можна дізнатися багато цікавого про бджолярську справу, побачити, як виглядають борті, колоди і різні типи вуликів. А навчаючись у "Школі юного бджоляра", яка діє при музеї, можна опанувати ази медоборної справи. І, до речі, й самому навчитися створювати такі "зошити".

Фото автора

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: