• Головна
  • Новини
  • Як Україна може повернути культурні цінності з окупованих територій

13.02.2019, 17:21

Як Україна може повернути культурні цінності з окупованих територій

Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент закликав міжнародне співтовариство ввести санкції проти організаторів знищення Православної церкви України в Криму.

Так він відреагував на те, що окупаційна влада надіслала йому припис з вимогою звільнити приміщення кафедрального собору Святих Володимира і Ольги. Тему вивчає nv.ua .

З 2014 року окупаційна влада Криму неодноразово вимагала перереєструвати єпархію відповідно до законодавства РФ

На думку Климента, це помста за створення Православної церкви України. Водночас під час прес-конференції він додав, що Міністерство культури України не здійснило опис майна на території собору, а переправити їх на підконтрольну Уряду територію неможливо. Відтак Росія може повністю заволодіти цінностями, додав архієпископ.

"У перших числах березня я повинен залишитися на вулиці. Я не знаю, куди виносити майно, я не знаю, куди його вивозити. Міністерство культури не провело моніторинг, не зробило опис і не взяло на облік жодної ікони, яка знаходиться у приміщенні Кафедрального собору. І вивезти я їх не можу на материкову територію України, тому що законодавство забороняє переміщення культурних и національних цінностей через кордон", – наголосив Климент.

За словами архієпископа Климента, з 2014 року окупаційна влада Криму неодноразово вимагала перереєструвати єпархію відповідно до російського законодавства, однак управління єпархії не це не погодилось.

Інвентаризація на окупованих територіях

Українська влада не має можливості провести інвентаризацію на окупованих територіях, зазначив в коментарі Радіо НВ  голова підкомітету Верховної Ради з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій, представник Народного фронту Віктор Єленський. 

Молдова довела, що майно було знищено або пошкоджено на непідконтрольній території

За його словами, те, що відбувається в Криму – немає нічого спільного з правом. Україна повинна фіксувати порушення з боку російської окупаційної влади й подавати позови до міжнародних судів, додав Єленський.

"Є прецеденти, коли, наприклад, позивалися люди проти Молдови за майно, яке було знищено на території Придністров’я. І Молдова довела, що майно було знищено або пошкоджено на території, яку Молдова не могла контролювати, а контролювала Російська Федерація. Я думаю, що це один з шляхів, які має використовувати Україна. Цю несправедливість треба зафіксувати в юридичний спосіб", – зауважив Єленський.

Віктор Єленський додав, що в парламенті лунають пропозиції поставити Московський патріархат у таку ж ситуацію, у які українська церква в Криму. Проте цього категорично робити не можна, оскільки Україна – це правова держава, додав він.

Розкрадання майна

Передусім потрібно почати з доказової бази, зазаначив Радіо НВ юрист та очільник правління експертного центру по правам людини Юрій Білоус. 

Треба працювати над виявленням та збиранням доказів

За його словами, окрім міжнародних судів, Україна також має повне право розпочати кримінальні провадження на розкрадання майна та інших цінностей окупаційною владою, адже у Кримінальному кодексі є відповідна стаття про незаконне утримування осквернення або знищення релігійних святинь. Відповідно до неї можна понести покарання на строк до трьох років, додав юрист.

"Ми повинні діяти невідкладно, конкретно, відкривати кримінальні провадження, встановлювати винних та притягувати їх до відповідальності. Слід шукати наявність доказів про те, що таке майно там існувало. Воно ж не могло потрапити туди нізвідки. Воно якимсь чином туди потрапляло, хтось його, наприклад, якщо купував, то повинні залишатися касові, бухгалтерські сліди. Треба всебічно, системно і в полному обсязі працювати над виявленням та збиранням доказів", – зауважив Білоус.

23 листопада 2018 року Мін'юст визнав незаконною передачу Свято-Успенської Почаївської лаври УПЦ МП. Тому рішення про державну реєстрацію було скасоване. Наразі у Мінкульті заявили, що Кабмін вирішуватимуть долю Києво-Печерської та Почаївської лаври.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: