30.04.2018, 13:19

Все красиво, все у нас красиво...

Ці слова з відомої пісні якнайкраще описують красу природи нашої України, деякі з яких ми сьогодні відвідуємо.

З усіх куточків світу до нас їдуть, аби помилуватись прекрасними краєвидами та поринути у світ загадкової давньої історії. Ми ж - часто навіть не помічаємо того, що подарувала нам матінка-природа, виїжджаючи на відпочинок за кордон.

Журналісти WestNews.info вирушили до Карпат, аби показати красу водоспаду "Сопіт", неподалік від південної околиці села Сопота Сколівського району Львівської області та середньовічної наскельної фортеці-граду "Тустань", поблизу села Урич, що на південний схід від селища Східниця.

Сопіт — водоспад в Українських Карпатах (у Сколівських Бескидах), розташований на безіменному потічку, який впадає в річку Сопіт, або Сопотянка, (права притока річки Стрий).

Потічок стрімко збігає склею, яка утворена відшаруванням порід нижнього роговикового горизонту Скибової зони складчастих Карпат. Біля підніжжя скелі водоспад утворив розлогий неглибокий водобійний казан, заповнений галькою.

Одна з легенд про походження назви Сопота розповідає про засновника поселення Сопка, інша – про річку Сопотянка (Сопіт), пороги на якій ніби творять шепіт (шопіт).
Підхід до водоспаду не облаштований і у дощову погоду може бути непростим.

Село Сопіт відоме своїми археологічними розвідками могильників епохи неоліту та бронзи. Досліджувалися вони ще у 1972 році Прикарпатською експедицією, яка відкрила 80 поодиноких, парних та групових тілопальних поховань в урнах.

Поховання складалися з урн, накритих каменями або мискою, та доданого до них посуду. До комплексу ритуального посуду входять горщики, амфори, миски.


Тустань — давньоруський наскельний оборонний комплекс, залишки якого розташовані в Українських Карпатах (Східних Бескидах), у Сколівському районі Львівської області, поблизу с. Урич.

Унікальна пам'ятка історії, археології, архітектури та природи розташована серед лісового масиву Підгородцівського лісництва і входить до складу Державного історико-культурного заповідника «Тустань».

Тустань була оборонним та адміністративним центром, а також митним пунктом на важливому соляному шляху, що вів з Дрогобича на Закарпаття та до Західної Європи.

Назва Тустань має праслов’янське походження і належить до типу присвійних, тобто походить від імені власника або засновника поселення чи місцевості. Ім’я особи можна реконструювати як Тустан зі значенням "сильний, міцний, відважний, завзятий".

Народна етимологія виводить також назву від словосполучення «тут стати».

Сьогодні Тустань – курорт, де все для туристів: зручна стежка на шляху до вершин фортеці, перепочинкові та оглядові майданчики, інформаційні стенди, ярмарок, на якому торгівці пропонують сувеніри, напої та продукти власного виробництва, та спеціально облаштовані місця, де всю цю смакоту можна скуштувати. Також є тут канатна дорога та навіть велопарковка.

Отож, вирушайте пізнавати багатогранну історію нашої України і діліться цим з іншими.

Подорожувала і фотографувала – Катерина Мицак

 

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: