Влада Литовченко


27.09.2018, 09:22

Воздвиження: боротьба добра і зла

27 вересня відзначають одне з головних свят у східній християнській традиції – Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього. В народі його називають Воздвиженням або Здвиженням.

27 вересня відзначають одне з головних свят у східній християнській традиції – Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього. В народі його називають Воздвиженням або Здвиженням.

Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матері імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хрест, на якому був розп'ятий Ісус Христос. Точна дата набуття Чесного Хреста невідома. Назву свято отримало завдяки звичаю Церкви на Сході споруджувати хрест під час богослужіння. Це одне з 12 головних свят православної Церкви. Ікона Воздвиження Хреста відома своїми чудотворними властивостями. Вважається, що вона допомагає впоратися з багатьма проблемами зі здоров'ям: лікує зубний біль, безпліддя, кістки і суглоби, хронічні мігрені.

Віруючі вважають, що на Воздвиження відбувається боротьба добра і зла. Хрест символізує страждання. Тому в цей день прийнято дотримуватися строгого посту. Вважалося, що молитви в цей день володіють особливою силою. Заборонялося в це свято подавати на стіл м'ясні страви. Той, хто хотів захистити свій будинок і своїх близьких, на Воздвиження малював хрест на дверях свого житла.

У цей день в народі відзначали ще й закінчення бабиного літа, або Треті Осенини. До цього дня всі справи, що стосувалися сільського господарства, повинні бути завершені.

За народними традиціями в цей день заборонено ходити до лісу. Вважалося, що лісом гуляє Лісовик і перераховує лісових мешканців, а якщо йому на шляху трапиться людина, то назад дороги з лісу не знайде. Також кажуть, що в цей день птахи відлітають у теплі краї, а всі земні гади – змії, вужі, ящірки – ховаються до нір. Тому заборонялося ходити до лісу, щоб гадюки не затягнули до своєї ями. Якщо ж змія вкусить людину, то їй закриті двері до вирію, і вона замерзне узимку.

На Воздвиження дотримувались посту. Їли переважно капусту. За три дні до свята збирали всі овочі з корінням, оскільки вважалося, що ранкові заморозки знищать урожай. Залишати можна було хіба що ріпу. Цього дня займалися заготовками капусти на зиму і часто робили це разом, організовуючи так звані капустяні вечірки, супроводжуючи роботу жартами і примовками. Вважалося, якщо дівчина, збираючись на посиденьки, прочитає спеціальний заговір, то зустріне хлопця, якого полюбить.

Кажуть, що "На Здвиження земля движиться ближче до зими", настають холодні дні, птахи відлітають до вирію.

Фото : ікона Воздвиження Чесного Хреста. 14-15 століття. Львівський Національний музей ім. А. Шептицького

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: