04.03.2019, 21:17

Волинянин на городі викопав 14 протитанкових мін

Чоловік у селі Уляники , що на Волині, 1 березня копав город і знайшов незрозумілий металевий предмет. Виявилося – протитанкову міну Другої світової війни.

Викликав рятувальників. Ті тут же, під невеликим шаром землі знайшли ще 13 таких самих мін і одну ручну гранату.  Небезпечні предмети вивезли і знешкодили, пише Перший.

Рятувальники кажуть, що навесні такі випадки частішатимуть: люди копають городи, орють поля – і знаходять старі боєприпаси. А ще з приходом тепла активізовуються «чорні археологи».

Що робити аби не нарватися на біду?  Розповідає начальник сектору зв'язків із ЗМІ та роботи з громадськістю обласного управління ДСНС Володимир Нестеров.

Де найчастіше знаходять старі боєприпаси?

У місцях, де велися бої, проходила лінія фронту Другої світової війни. На Волині це часто трапляється, приміром, у Ковельському та прилеглих районах.

Чому ці боєприпаси лишилися в землі?

Причини різні. Часто їх знаходять на місці закинутих бліндажів чи вогневих точок. Трапляються прикопані запаси (можливо це робили війська перед відступом). Є й авіаційні бомби, які скинув бомбардувальник, але ті з якоїсь причини не зірвалися.

Минуло ж більше 60 років – невже ці боєприпаси не вийшли з ладу?!

Час і вплив природи робить боєприпаси тільки більш небезпечними. Адже волога псує передусім метал, з якого зроблені запобіжні елементи боєприпасів. Іржаві запобіжники – небезпека вибуху від найменшого доторку.

Чи траплялися смертельні випадки, пов’язані з боєприсами часів війни?

Так, це стається, зокрема, тоді, коли люди самі намагаються розібрати боєприпас. Приміром  у червні 2015 року  у селі Маньків Локачинського району 25-річний чоловік шліфувальною машинкою хотів розпиляти артилерійський снаряд часів Другої світової війни. Стався вибух, чоловік загинув.

Що робити, якщо знайшов в землі щось підозріле?

Огородити місце, зробити так, аби туди ніхто не підходив – і викликати рятувальників. Це треба робити навіть тоді, коли не впевнений, що знайшов саме боєприпас. Приміром, шкрябнула лопата по якомусь металевому предмету – краще не розчищайте землю і не перевіряйте. Кличте спеціалістів.

Фото - Перший

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: