• Головна
  • Новини
  • Вибори до парламенту Молдови: лідирують соціалісти і демократи

25.02.2019, 08:30

Вибори до парламенту Молдови: лідирують соціалісти і демократи

У майбутній парламент Республіки Молдова проходять Партія соціалістів, Демократична партія, виборчий блок «ACUM» (Зараз) і партія «Шора».

Такі підсумки голосування після обробки 22% бюлетенів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

Згідно з оприлюдненим Центрвиборчкомом даними, за Партію соціалістів проголосували 30,4% виборців, за Демократичну партію – 29%, за виборчий блок «ACUM» (до його складу входять партії «Дія та солідарність» і «Платформа «Гідність і правда») – 20%, а за партію «Шора» (в честь імені мера молдавського міста Оргеєв Ілана Шора) – 11% голосів виборців.

Інші конкуренти на виборах поки не долають шестивідсотковий поріг для проходження до парламенту.

За попередніми даними, явка на виборах склала близько 50%, а остаточні дані будуть представлені в понеділок вранці, після закриття останньої виборчої дільниці у США (7.00 за кишинівським/київським часом).

Нагадаємо, у неділю, 24 лютого, в Молдові пройшли чергові парламентські вибори і консультативний референдум з питання скорочення кількості депутатів парламенту з 101 до 61.

Парламентські вибори вперше пройшли за новою системою: 50 депутатів (з 101) будуть обрані за партійними списками (у виборах брали участь 14 партій і блоків), а решта 51 – по одномандатних округах (конкурентів було 319 осіб).

Для проходження до парламенту партіям необхідно набрати не менше 6% голосів виборців, а поріг для виборчих блоків становить 8%. У випадку з одномандатними округами, депутатом буде обраний кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів виборців. У разі якщо два кандидати набирають однакову кількість голосів, переможець буде визначений виборчкомом шляхом жеребкування.

Фото - ВВС.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: