• Головна
  • Новини
  • У Польщі відбулися місцеві вибори: попередні результати

23.10.2018, 08:28

У Польщі відбулися місцеві вибори: попередні результати

За результатами опитування, перші три сходинки посіли, відповідно, Право і справедливість, Громадянська коаліція та Польська селянська партія

За результатами опитування на виході з виборчих дільниць, проведених фірмою IPSOS на замовлення телеканалів TVP, TVN і Polsat, правляча партія Право і справедливість посіла першу сходинку з результатом 32,3% голосів. 24,7% голосів отримала Громадянська коаліція, зайнявши друге місце, а на третьому опинилася Польська селянська партія з 16,6% підтримки виборців, про це пише Польське радіо.

Прем’єр Матеуш Моравєцький відразу після публікації результатів екзит-полів заявив, що очікує на один з найліпших результатів ПіС на виборах після системної трансформації Польщі:

- Я дуже дякую всім тим, кого я зустрів під час нашого (передвиборчого – ред.) туру, всім, з ким ми працювали настільки інтенсивно заради цього дуже доброго результату.

Представник Польської селянської партії у Сеймі Марек Савіцький стверджує, що його партії такої підтримки вдалося досягти завдяки зміні поколінь в її лавах:

- Виразно видно, що зміна на посаді лідера, заангажування молоді – ця нова Польська селянська партія також має більш активну, більш динамічну пропозицію для виборців, що принесло добрі результати.

За результатами екзит-полів у восьми великих містах не буде другого туру виборів президентів цих міст, оскільки в кожному з них один з кандидатів отримав понад 50% голосів виборців. Отже, переможцями у першому турі виборів є: в Лодзі Ганна Здановська, в Познані Яцек Яськовяк, в Катовицях – Марцін Крупа, у Любліні – Кшиштоф Жук, у Вроцлаві – Яцек Сутрик, в Білостоці – Тадеуш Трусколяський, в Ополє – Аркадіуш Вішнєвський. Другого туру не буде також і в Варшаві, де Рафал Тшасковський, за попередніми результатами, отримав 54,1%, а його головний опонент Патрик Які 30,9%.

Рафал Тшасковський відразу після оголошення результатів екзит-полів заявив, що важка праця і послідовність даю результат, а також подякував мешканцям Варшави, своєму штабові, Ганні Ґронкєвич-Вальц і Ґжеґожеві Схетині. Крім цього, він розповів про свої перші кроки на посаді президента польської столиці, якщо результати екзит-полів підтвердяться:

- Ми почнемо з безкоштовних ясел, з додаткових занять для дітей і з (соціального – ред.) пакету для літніх людей, а відтак послідовно втілюватимемо у життя чергові обіцянки.

Рафал Тшасковський підкреслив, що у декотрих питаннях він продовжуватиме політику Ганни Ґронкєвич-Вальц, зокрема, якщо йдеться про інфраструктурні зміни.

У виборах в столиці взяло участь рекордне число мешканців. За даними фірми IPSOS, у Варшаві свій голос віддали 59,8% виборців.

- Дуже добрий результат. Майже всі великі міста з дуже добрими результатами опозиційних кандидатів, дуже добрі результати до сеймиків. Видно, що в Польщі щось змінюється, що ПіС поволі втрачає те, що вигравав на попередніх виборах, - сказав у ефірі Першої програми Польського радіо Марцін Кєрвінський, парламентарій Громадянської платформи. Він розраховує на продовження існування дотеперішніх коаліцій за участі його партії:

- Я дивлюся на результати Громадянської коаліції і Польської селянської партії, що дотепер становили коаліції в більшості сеймиків. І такі коаліції, найвірогідніше, збережуться. Найвірогідніше, виборці сказали, що саме таких коаліцій вони хочуть.

З іншого боку, євродепутат Права і справедливості Збіґнєв Кузьмюк в ефірі Першої програми Польського радіо наголосив на перемозі своєї політичної сили:

- Ми виграли четверті вибори поспіль, хоча масштаб цієї перемоги не такий, як ми очікували. (…) Немає сумніву, що ми очікували ліпшого результату. Але це значить, що треба смиренно прийняти цю перемогу і працювати далі.

Гостем «Сигналів дня» у першому ефірі Польського радіо після виборів до органів місцевого самоврядування був також очільник Канцелярії президента Кшиштоф Щерський, який, зокрема, прокоментував високі показники явки виборців:

- Це добрі результати. По-перше, вони демонструють, що демократія у Польщі діє, бо всі ті з опозиції, що тотально переконували, що у Польщі немає демократії, немає свободи голосування, повинні прикусити язика, бо яким тоді дивом є така найвища в історії явка. Поляки й надалі хочуть голосувати, бо вважають, що демократія у Польщі квітне. Це найліпший доказ цього. По-друге, звісно, треба привітати переможців. Пан президент вітає всіх переможців, а також поважає всіх тих, хто програв, але чесно боровся за свій мандат. (…) І, по-третє, гадаю, що, вже у контексті політичних партій, ПіС, правлячи, не втрачає (підтримки – ред.), а опозиція надалі не має способу, аби переконати більшість, бо вона також втратила (підтримку – ред.) у порівнянні з останніми парламентськими виборами.

За словами професорки Еви Марціняк, що керує Інститутом політичних наук Варшавського університету, важко однозначно назвати переможця недільних виборів. В ранковому ефірі Третьої програми Польського радіо вона наголосила, що відповідь на це питання можна буде дати лише після того, як будуть сформовані коаліції у органах місцевого самоврядування:

- Хто насправді переміг на цих виборах з’ясується лише тоді, коли, наприклад, на рівні сеймиків будуть сформовані коаліції. Тоді ми побачимо, хто отримає владу. Перемога на виборах і влада - тут, звісно, є певна різниця. Натомість, я гадаю, можна сказати, що перемогла демократія. В тому сенсі, що люди пішли на вибори, тобто явка виборців подолала 50 відсотків.

Натомість, на думку соціолога професора Генрика Доманського з Інституту філософії і соціології Польської академії наук у Варшаві, безперечним переможцем на цих виборах була Польська селянська партія:

- Перемогла Польська селянська партія, однозначно. Вони повинні були мати 6-7 відсотків, якщо робити висновки на основі їхніх результатів, які вони отримували протягом останніх трьох років, а також і більш ранніх. Натомість, це 16 відсотків. І такий результат важко пояснити, адже, врешті-решт, в ПіС не було за останні тижні якихось помилок (принаймні, я їх не бачу), аби раптом стільки втратити.

А остаточні результати виборів Державна виборча комісія має оголосити найпізніше у четвер.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: