Богдан Тихолоз


24.08.2018, 16:47

Сім тез до Дня Незалежності

Красне товариство, маю честь вітати Вас із найбільшим державним святом від імені Дому Франка та інтелектуальної спільноти, яка згуртована довкола Франкового дому та Франкового імені.

Красне товариство, маю честь вітати Вас із найбільшим державним святом від імені  Дому Франка та інтелектуальної спільноти, яка згуртована довкола Франкового дому та Франкового імені.
Певен: нам слід навчитися говорити про власну незалежність без фальшивого пафосу і мелодраматичного заламування рук. Говорити коротко й чітко.

Тому, замість довгих і патетичних промов, – лише 5 тез про незалежність як таку, не лише про сам День Незалежності.

Теза 1. Незалежність – НЕ СВЯТО. Її треба не святкувати, а виборювати і відстоювати. Так, як роблять наші воїни на Сході. Так, як робили наші діди і прадіди – не ті, що в кущах за плотом, а ті, що зі зброєю чи з пером у руках – на передньому краї боротьби.

Теза 2. Незалежність – НЕ ДАНІСТЬ, а процес; НЕ ДАР БОЖИЙ, а БОЖЕ ЗАВДАННЯ чи, точніше, ОБОВ’ЯЗОК перед Богом, Батьківщиною і власним родом і народом. Незалежність не можна здобути раз і назавжди – і на тім заспокоїтися. Її треба здобувати щодня, щогодини, щомиті. І платити за це часом дуже високу ціну. Таку, як ціна крові Небесної сотні, пролита на Майдані, чи ціна життів героїв російсько-української війни.

Теза 3. Незалежність – категорія передусім не політична, а ЕТИЧНА. Вона починається з ГІДНОСТІ окремої особистості, з тяжкого вміння не гнути хребта перед паном, не хилити голови перед ворогом, не складати рук перед лихом, не мовчати перед несправедливістю. З високого мистецтва бути собою і шанувати іншого. Без моральної і соціальної незалежності громадян не може бути незалежної держави. Країна рабів ніколи не стане по-справжньому незалежною. Незалежною може бути лише країна вільних людей з випростаними хребтами і гордо піднесеними головами.

Теза 4. Незалежність – це передусім СВОБОДА ВІД ЗАЛЕЖНОСТІ (точніше, від залежностей). Залежність принижує. Залежність деформує. Залежність убиває. Тому що залежність – це рабство. Незалежно від того, чи це залежність від наркотиків, чи чужих енергоресурсів, чи від волі злостивих сусідів.

Теза 5. Противага незалежності – залежність – від слова ЛЕЖАТИ, ВИЛЕЖУВАТИСЯ, ЗАЛЕЖУВАТИСЯ. Під лежачий камінь вода не тече. Тому незалежність – це рух, праця, готовність до змін, часом болючих, складних і радикальних.
Здається, це головне, що я б хотів сьогодні сказати.

Та насамкінець пригадаю кілька думок нашого великого попередника, великого мудреця і великого вчителя, з яким розмовляю мало не щодня, - Івана Франка. Вони варті того, щоб саме сьогодні до них дослухатися.

ДУМКА ПЕРША
"…Незалежність політична взагалі нічого не значить порівняно з внутрішнім соціальним рабством. Яка користь буде для нашого народу з того, що наші податки замість росіянина чи пруссака буде брати і витрачати уряд, який складається з наших власних панів, що дбають так само як росіянин і пруссак лише про самих себе, а не про благо народу?"
ВИСНОВОК: політична незалежність має конечно зміцнитися соціальною та економічною.

ДУМКА ДРУГА
"…Свобода – не готовий печений хліб, котрий можна краяти й їсти; свобода – се школа, в котрій люди вчаться жити по-людськи, так, аби нікому не було кривди. …Тільки сама свобода і ніхто інший може приготовлювати чоловіка й цілий народ до свобідного життя".
ВИСНОВОК: після століть колоніальної залежності ми лише починаємо вчитися в школі свободи. Вчитися тяжко, але без науки й мистецтва свободи годі мріяти про незалежність.

ДУМКА ТРЕТЯ
"Історія нашого українського національного руху в остатніх двох десятиліттях пригадує нам образ того заклепаного народу, змушеного пробивати велику, віковічну скалу, яка ділить його від свобідних, повноправних, цивілізованих націй, а притім позбавленого найважнішого знаряду для сієї праці — заліза, себто національної свідомості, почуття солідарності і невідлучного від неї почуття сили і віри в остаточний успіх".
ВИСНОВОК: лише залізо національної свідомості й солідарності гарантує успіх незалежної держави.
Сьогодні, в День Незалежності України, дозвольте побажати Вам – і нам усім! – справжньої, а не лише формальної чи ритуальної незалежності.

Справжня незалежність неможлива без внутрішньої свободи і без заліза національної свідомості.
Ми варті ТАКОЇ незалежності, а вона варта наших зусиль.
Тож не залежуймося!
Попереду багато роботи.
Слава Україні!

Фото з відкритих джерел

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: