01.02.2019, 17:56

Школа архітектури Львова для всіх охочих

Львів можна пізнати зі середини – для цього у Львові діє проект «Архітектура Львова», яким керує Тетяна Казанцева. Долучитись до нього можуть всі охочі.

Представтесь як авторка проекту. З ким Ви його започаткували?

– Тетяна Казанцева, доцент кафедри дизайну та основ архітектури НУ «Львівська політехніка». Думаю, історія почалася ще півтора року тому, коли ми з Сергієм Лєоновим започаткували проект «Архітектура Львова» (є спільнота на ФБ). Спільно з багатьма колегами, друзями та бібліотекою НУ «ЛП» провели більше як 40 безкоштовних заходів (лекцій, екскурсій, семінарів для львів’ян).

З червня 2018 цей проект, скерований на пізнання архітектури та мистецтва Львова набув іншого формату. Я почала проводити екскурсії Львовом, обираючи нестандартні маршрути та теми у співпраці з кав’ярнею-галерею «Штука» (власник Євген Булавін) та проектом «Прогулянки Львовом» (Юлія Корицька-Голуб, яка є координаторкою екскурсій та лекторію).

Так було проведено більше як 40 екскурсій, жодна з яких не повторилася (9 маршрутів «Єврейською сецесією», «Навколо Погулянки», «Українська сецесія», «Софіївка», «Францівка», «Навколо кармелітів босих», «Костел воскресінців і навколо», «Навколо костелу кармеліток босих», «Як навчитися впізнавати архітектурні стилі», «Міський арсенал і навколо» та інші).

–  З чого і коли почали екскурсії Львовом?

– Екскурсії Львовом проводжу напевно з 2004 року, коли почала працювати в НУ «Львівська політехніка». В рамках лекційних курсів «Історія української архітектури», «Історія мистецтва та архітектури» виводжу студентів «на натуру», це дуже їх окриляє, а мені дало досвід екскурсій для 100 чоловік на раз.

Багато років проводжу екскурсії для гостей Політехніки, українською та англійською мовами. А крім того, співпрацювала з багатьма курсами для гідів, де навчала їх історії архітектури Львова (також з екскурсіями), 5 разів брала участь в Днях Європейської спадщини. Відповідно весь оцей досвід тепер став у нагоді у теперішньому проекті, хоча і тут доводиться вчитися і вчитися, зокрема оскільки кожен маршрут унікальний, то треба не один день готуватися, що для мене є надзвичайно цікавим. Пишу анонси у Фейсбук своїх знахідок, люди цікавляться і так цілий тиждень перед подією вони є в напрузі – розгадуючи архітектурні квести.J

Як виникає ідея нового маршруту? Все складається само, десь на рівні підсвідомості: йде робота і я розумію, куди хочу повести і що показати, а потім Львів ще скеровує, як це зробити краще.

–  Ваш найсвіжіший проект "Школа архітектури Львова: від сецесії до функціоналізму" - що він покаже і хто ним зацікавився?

– Під час подій згуртувалося дуже інтеліґентне товариство, спрагле знань про архітектуру та історію Львова. Не всі з наших учасників є архітекторами чи мистецтвознавцями за освітою. Так народилася ідея лекційного курсу «Історія архітектури Львова». Цей курс складався з 10 лекцій, де була послідовно викладена історія львівської архітектури від XIV ст. до 1939 р., а також такі ключові моменти - як відрізняти стиль, назви архітектурних елементів, будівель тощо. Оскільки на цей курс, який відбувся в жовтні-грудні 2018, записалися також і професійні архітектори, то було дуже важливо зробити його захоплюючим для всіх.

Задум вдався і «Школа архітектури Львова: від сецесії до функціоналізму» є продовженням, навіть другим семестром лекторію «Школи архітектури Львова». На цей лекторій можуть записуватися усі, навіть хто не відвідував першого семестру.

Тема «Від сецесії до функціоналізму» – це те, що цікавить людей найбільше, як ми зауважили. Можливо, причина в тому, що ця доба є не настільки віддалена в часі, цей період пов’язаний з нами особисто, ми живемо в цих будинках, це доба наших бабусь та дідусів, від якої збереглося надзвичайно багато артефактів та інформації.

Це дуже короткий період, який тривав лише 40 років, але архітектура та мистецтво Львова піднялося тоді на дуже високий рівень, були збудовані надзвичайної краси будівлі, насичені творами мистецтва, що збереглися і досі.

Так, в межах 12 лекцій намагатимусь показати все багатоманіття напрямів того часу – українська, єврейська, польська сецесія, чеський та північний варіанти модерну, розглянути впливи на архітектуру Львова, зв’язок з Європою, також показати усю красу дизайну інтер’єрів 1898-1939 – розписи, вітражі, мозаїки, кераміку тощо, розглянути найвизначніших живописців та дизайнерів того часу у Львові – Сосенка, Вигживальського, Ольшевського,Розена, Мегоффера, Смучака, проаналізуємо розвиток Львова та утворення ідеальних «колоній» для житла – Кастелівка, Францівки, Роллерівка, Филіпівка, Квітківка, Софіївка, Лоншанівка, "Залізна вода", Сигнівка, Майорівка, "Офіцерські" колонії, "Власна Стріха", "Новий Львів", Професорська колонія.

І це ще неповний перелік тем, що будуть висвітлені, оскільки період від сецесії до функціоналізму – як океан. J Лекторій проводиться в кав’ярні «Штука», мистецька атмосфера якої надихає, а затишок спонукає вертатися туди ще і ще. До початку курсу лишився ще тиждень, маємо зареєстрованих 23 слухачі, тобто залишилося ще 5 місць J Ласкаво запрошую

Розмову вела Оксана КРИШТАЛЕВА, Львів.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: