04.06.2018, 23:47

Що сталося двічі, має статися втретє?

Обласна влада планує подію, що вже мала місце, і на радість опозиції.

Перинатальний центр у Львові повинен запрацювати 8 червня, а анонсу про урочистий приїзд Петра Порошенка ще немає.

За оголошення головою ЛОДА Олегом Синютки нової дати урочистості одразу вхопилися давні друзі президента і інших мешканців Банкової – партійці Самопомочі Андрія Садового.

У понеділок вони блискавично провели прес-конференцію, на якій застерегли чинних владоможців області від пов’язаних з перинатальним центром небезпек.

Їм то можна не мати за зле: так робиться реальна політика і є привід показати небезпідставну турботу про пацієнтів та виборців.

Але й самі посадовці у ЛОДА, схоже, підозрюють щось не надто добре: керівник департаменту охорони здоров'я Ірина Микичак визнає, що наразі управління капітального будівництва не передало перинатальному центру необхідного устаткування.

Його спершу повинні встановити, а після того – провести відповідне навчання персоналу ЛОКПЦ.

Можна собі уявити, що це буде за нескладне обладнання та ґрунтовне навчання, що на нього вистачить до 4 днів.

Але на цьому красоти доведених до пуття інтер’єрів медичного закладу, кажуть в Самопомочі, не закінчуються.

Реальний стан ще не відремонтованої будівлі перинатального центру вражає:

  • у частині приміщень встановлені розетки, але не проведено електрики;
  • немає води та водовідведення;
  • повністю відсутнє стерилізаційне відділення, інструменти для стерилізації планують возити в сусідні лікарні;
  • відсутній транспорт: центр має на балансі три авто, які були випущені ще в дев’яностих роках минулого століття;
  • перинатальний центр не має жодних наркотичних ліків та перкусорів, які теж планують «позичати» з інших лікарень;
  • відсутня резервна високовольтна лінія;
  • кисневий апарат тільки один, але є ще запасний – на випадок якщо перший вийде з ладу;

Лікар-хірург Василь Савчин передбачає, що якщо 8 червня пологовий будинок розпочне працювати, то медичним працівникам доведеться закуповувати всі ліки та доремонтовувати заклад своїм коштом. 

«Нам кажуть, що перших пацієнток можна буде прийняти через чотири дні. А ремонти продовжувати. Я собі не уявляю, як можна робити ремонти, коли в сусідніх палатах лежать мами з новонародженими дітками», – дивується Василь Савчин. 

Народний депутат ВР від Самопомочі Любомир Зубач зазначив, що поспіх у відкритті Львівського перинатального центру може коштувати життя дітям і жінкам. 

Депутатська комісія, яка перевірила стан готовності Львівського обласного перинатального центру, вважає, що відкриття варто відтермінувати бодай на місяць. 

До речі, 24 травня чотирьох лікарів Львівського обласного клінічного перинатального центру звільнили з роботи «за неякісно проведені будівельні роботи», до яких ці акушери-гінекологи (а не виконроби, мулярі та малярі) не мали жодного стосунку.

Всіх інших медиків, за неофіційною інформацією, погрожують звільнити, якщо 8 червня цей перинатальний центр не прийме перших пацієнтів, як наполягає керівництво області.

Депутат від обласної фракції Самопоміч Парасковія Дворянин стверджує, що лікарів звільнили з порушенням законодавства, без їх підписів у наказі на звільнення.  Також є інший парадокс: об’єкт ще не зданий в експлуатацію, відповідно, звільнити працівників юридично неможливо.

Важка артилерія війська мера Львова цілком слушно би проїхалася по цій темі, якби усі інші сфери життя Львова були праведно забезпечені на вищому за перинатальний рівні. Вони ж бо точно знають, що то значить взяти і зробити у відкритому до світу місті.

Проблема в тому, що знає це і місцева громада.

Але й мешканців  укріплень за валами, посадовців ЛОДА теж можна зрозуміти: їм не випадає місяцями гнівити гаранта, який вже відкрив заклад у квітні.  

Бо на сайтах, в ТБ і в соцмережах про це розповів, а тут – на тобі: треба знову їхати до Львова, пити каву з мером після пошиття його в дурні з боку президентської охорони та споглядати монотонне блимання жовтих ліхтарів на світлофорах.

Можливо, комусь не хочеться виглядати, як Путін, який вже тричі виводив свої війська з Сирії, а вони там гинуть та й гинуть.

Головне, аби у Львові були в безпеці новонароджені малята, їх матері та щасливі родини. Бо з часом їх можуть лякати вже не якимось золотистим стафілококом, а новими відкриттями чиновників та самим президентом.

 

Текст: WN

Фото: УНІАН

  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: