• Головна
  • Новини
  • Сергій Власенко: "Країна нажилася "по-новому": народ вже не вірить чинній владі"

28.04.2018, 21:55

Сергій Власенко: "Країна нажилася "по-новому": народ вже не вірить чинній владі"

Відомий правник, досвідчений політик поділився своїм баченням нинішніх проблем держави та змістовним роком, що нас чекає до виборів.

Сергій Власенко, заступник голови партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», завітавши до Львова в суботу, розповів журналістам WestNews.info про помилки нинішньої влади, а також про відмінність корупції у світі та Україні.

Про електоральні симпатії

"При проведенні соціологічних опитувань, насправді важливо враховувати тільки дві цифри – це кількість тих, що прийдуть голосувати і серед них – тих,  хто вже визначився. Цифра ж "від усіх" не має прямого стосунку до електоральних симпатій. Що ж до, всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" – ми сьогодні отримуємо 15% стабільної підтримки".

Про "нашого Макрона"

"Поява феномену "українського Макрона" для нашої політики не стане панацеєю. Макрон, до того, як прийти на пост Президента, довго працював у політиці та пройшов школу французької соціалістичної партії. Я дуже поважаю і Зеленського, і Вакарчука, але тільки як гумориста та співака відповідно, а не як політичних діячів. У світовій практиці наявність співаків чи акторів у політиці – явище рідкісне". Коли людина хворіє, вона ж не йде до шоумена. Політика – це фахова робота, специфіку якої треба знати".

Про помилки

"Ми як суспільство,помилились на виборах двічі. Вперше – в 2010 році, і це призвело до крові. І цю помилку ми змиваємо кров'ю хлопців, які загинули, як на майдані, так і на Донбасі. Вдруге – в 2014 році. Нам треба просто стати і подивитись в дзеркало. Цього ж разу, я хочу вірити в мудрість українців".

Про опозицію та популізм

"Популісти – це політики, які говорять людям, те, що тим подобається, але це нереалістично. Найяскравішим прикладом для мене є фраза "Я закінчу війну за тиждень". Але є такий випадок, коли людям говорять те, що їм подобається, але під це йде ще обґрунтування, що показує, як це зробити. Це – вже не популізм. Важливо звертати увагу й на те, хто як голосує в Раді на знакових голосуваннях, до прикладу тих, що стосуються реформ . У нас, виявляється, можна критикувати дії прем'єр-міністра, але не голосувати за його відставку. На моє переконання, нині опозиції в Парламенті людей 60-70, це – фракція "Батьківщина", частково "Самопоміч" та деякі позафракційні депутати".

Про зміни у роботі ЦВК

"Для об'єднання "Батьківщина" важливо, щоб вибори 2019 року пройшли максимально чесно. Але ми можемо говорити про те, що сьогодні влада готується до фальсифікацій. Йдеться про склад ЦВК: з 14 кандидатур, які вніс Петро Порошенко – 11, в той чи інший спосіб, залежать від Президента. Тобто дві третини ЦВК будуть під контролем Петра Олексійовича. Це все наштовхує на думку, що вибори будуть нечесними".

Про зневіру народу

"Чинна влада розігрує російську небезпеку як карту перед виборами, та я не думаю, що людей можна буде здурити якимись подачками. Народ вже не вірить чинній владі. Очевидно, що одним із сценаріїв для збереження влади буде можливість оголошення воєнного стану і спроба не проводити вибори. Проте, я переконаний, що ані українське суспільство, ані міжнародне співтовариство, ані опозиція Порошенкові цього зробити не дадуть. Він своє відбув".

Про бізнес і владу

Юлія Тимошенко, прийшовши з великого бізнесу до влади, перед присягою склала всі повноваження та вийшла із бізнесу. Петро Порошенко, постійно перебуваючи при владі, вже 20 років "кришує" свій бізнес та розповідає який він видатний бізнесмен сучасності. Тимошенко говорить про розділення бізнесу і політики, Порошенко ж про з'єднання. Насправді, держава і бізнес – це різні речі, бо мають різну мету.

Про корупцію в ЄС та США

Корупція є всюди, навіть в структурах ЄС та США. Але питання в іншому: вона системна чи поодинока, і як з нею борються? Рівень нашої корупції значно вищий, проте ми ж не такі заможні як США. 

Про поради зовні

"Аналізуючи вимоги Брюсселя до України для отримання макрофінансової допомоги, важливо відрізняти поради від зовнішнього управління. Ми повинні бути в перемовинах, але відстоювати свої інтереси. Ми ж не колонія, а незалежна держава".

 Про друзів та недругів України

"Наш стан взаємин з Угорщиною, Польщею та Румунією обумовлений, на жаль, повною відсутністю зовнішньої політики України як держави. Чи є у нас недруги в Європі? Звичайно є, і це пов'язано з потужними лобі країни-агресора Росії в ЄС. Прикладом є "Північний потік-2". Вони вибудовують таку  систему, щоб "викинути" нас з ринку постачальників природного газу.

Коли я спілкуюсь з австрійськими бізнесменами,  вони ставлять питання: "Чому ми повинні тримати санкції проти Росії, втрачаючи гроші, в той час, як ваш Президент має бізнес в Російській Федерації, адже у нього десятки зареєстрованих там фірм". От і виходить, що самі ми винні в тому, що маємо недругів, адже нічого не робимо для того, щоб ці країни з нейтрально-ворожих зробити дружніми". 

Спілкувалась Катерина Мицак

Фото – Мирослав Пархомик

  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: