• Головна
  • Новини
  • Розсипати гречку перед виборами не гріх, але некрасиво

13.07.2018, 18:36

Розсипати гречку перед виборами не гріх, але некрасиво

Проте в українському політикумі є ті, хто відмовляється прагнути до ідеалу "старших".

В Україні існують сприятливі умови для зловживання адміністративним ресурсом. Це не змінюється уже впродовж років.

"Україна зараз переходить у передвиборний процес. Із вересня у нас буде розгортатися активність в Україні, яка стосується прямого передвиборного процесу. І, звичайно, партія "Батьківщина" остерігається впливу адмінресурсу, оскільки ми не є партію влади, ми опозиційна партія. І ми вже починаємо відчувати адмінресурс на собі. Є, звичайно, конкретні приклади використання адмінресурсу на членів нашої партії... якщо десь числитися, що ти є членом партії "Батьківщина", зразу чиниться тиск – зняти з посади", – пояснила заступниця голови Львівської обласної партійної організації Наталія Тимчій.

"Це пов'язано переважно з патронатною службою. Отже, у вас є структура, підлеглі люди, і ви, звичайно, можете (наважитися – ред.) використовувати це у своїй [передвиборній]кампанії. Ці люди можуть бути використані безпосередньо або опосередковано, їх можуть змушувати до голосування за кого потрібно. Так само цих людей можуть використовувати у різного роду прихованій агітації. Також використання майна і приміщень [компанії для проведення передвиборних робіт]", – твердить аналітик громадського формування "Опора" Тарас Радь.

"Суспільство не знає, як ставитися до обіцянок якогось кандидата-мажоритарника лобіювати інтереси цього (конкретного – ред.) округу. Колись це так мало бути, зараз кажуть, що він купує (цим – ред.) голоси виборців. Інший один раз з'являється на окрузі і каже, що буде займатися глобальними проблемами і до якогось там року вирішить ці проблеми – тобто обіцяє… Тобто він повинен відпрацьовувати для своїх виборців чи ні? У нас в кандидати у президенти ідуть колишні депутати, міністри, голови комісій – люди, які все життя використовували адмінресурс і походження їхніх багатств є теж адміністративним", – міркує соціолог Володимир Подгорнов.

Також Наталія Тимчій повідомила, що їхня партія простежує якісні показники роботи, особливо у виборах в ОТГ.

"І показово, що там, де проводилися ці вибори, партія перемогла із 17 областей, де є потужна провладна сила, в 11 ОТГ. Для нас це означає, що не зважаючи на адмінресурс, тиск на виборця чи нашого кандидата наші люди можуть перемагати", – заявила Тимчій. Вона також повідомила про конкурентні умови з Блоком Петра Порошенка.

"Сьогодні партія влади нас боїться, бо ми впевнено перемагаємо. Намагається (партія влади – ред.) своїми силами використання адмінресурсу перекласти з хворої голови на здорову. Порошенко в своїх інтерв'ю звертається до правоохоронних органів про те, що закликає перевірити усі факти зловживання, хоча ми зі фіксуємо зловживання з їхньої сторони. За нього Гройсман відповідає, що не допустить використання адмінресурсу на виборах. І це все цікаво нам спостерігати", – розповіла Наталія Тимчій.

За словами присутніх експертів, для країн розвиненої демократії зловживання адміністративним ресурсом у період виборів фактично непритаманна. Всупереч цьому, у країнах пострадянського простору – зокрема України – це характерне тяжіння. Ба більше, це, за словами соціолога Володимира Подгорнова, "соціальне замовлення суспільства".

І головне – у Законі України норми щодо адмінресурсу прописані не конче чітко.

В Україні масштаб зловживання адмінресурсом і його вплив на результати волевиявлення громадян зазвичай відіграє вирішальну роль. Згідно з укоріненою термінологією, під поняттям "зловживання адміністративним ресурсом" криється використання владних повноважень і державних ресурсів партіями або політиками у їх власних виборчих інтересах.

 

Текст і фото WN

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: