• Головна
  • Новини
  • росія депортувала з України понад 20 тисяч дітей: існує загроза вивезення ще 1,5 мільйона

02.10.2024, 18:19

росія депортувала з України понад 20 тисяч дітей: існує загроза вивезення ще 1,5 мільйона

російська федерація викрала з України понад 20 тисяч дітей із початку повномасштабного вторгнення, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на Третьому Пленарному заході Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

За його словами, ситуація може загостритися: існує високий ризик депортації ще 1,5 мільйона дітей, які наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях, пише WestNews.

Примусове вивезення українських дітей з метою знищення їхньої національної ідентичності стає інструментом агресивної політики РФ. Лубінець наголосив, що депортованим дітям змінюють персональні дані, щоб унеможливити їхнє повернення на батьківщину.

"Наших дітей навіть відправляють у так звані 'табори перевиховання', де зомбують російською пропагандою. Тільки уявіть: наших дітей змушують заперечувати своє українське походження", — наголосив омбудсмен.

Маніпуляції та тиск

За даними Лубінця, депортовані українські діти-сироти отримують неналежну медичну допомогу та перебувають у негідних умовах проживання. Російські служби намагаються створити умови, які унеможливлюють повернення цих дітей до України. Українська сторона самостійно займається пошуком місць їхнього перебування та встановленням контактів із родичами, що ускладнюється через маніпуляції з персональними даними та постійне переміщення дітей у межах рф.

Міжнародний резонанс

На міжнародному рівні питання примусової депортації українських дітей набуло широкого розголосу. Українська сторона вимагає посилення санкцій проти осіб, причетних до депортації, та звертається до міжнародних організацій з проханням сприяти поверненню дітей в Україну. Міжнародна коаліція за повернення українських дітей, яка об'єднує зусилля багатьох країн та організацій, закликає до негайного припинення таких дій та повернення викрадених дітей на батьківщину.

Контекст

З початку війни депортація українських дітей набула системного характеру. Примусові переміщення та створення умов для асиміляції свідчать про свідоме знищення національної ідентичності українців, що може кваліфікуватися як геноцид. Зусилля українського уряду та міжнародних правозахисних організацій спрямовані на документування цих злочинів та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до незаконної депортації дітей з України.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: