Влада Литовченко


28.08.2018, 12:36

Про Першу Пречисту

Сьогодні – свято Успіння Пресвятої Богородиці або ж Перша Пречиста.

Сьогодні – свято Успіння Пресвятої Богородиці або ж Перша Пречиста.

Свято належить до 12 найбільших церковних свят. В цей день згадують про успіння (смерть) Матері Божої – Пресвятої Діви Марії. Кажуть, що Матір Божа зазвичай молилася на Єлеонській горі. Там їй і явився архангел Гавриїл та оповістив про завершення її земного життя через три дні. І в царстві на неї вже чекає Христос. З ним і буде вона там довічно.

Матір Божа заповіла похоронити її біля Єлеонської гори поряд з рідними. Перед успінням побажала побачити всіх апостолів. Бог виконав її побажання. Над будинком нависли хмари, на яких і з’явились апостоли. І вона благословила учнів Христа. Тіло Богородиці похоронили в печері і вхід закрили великим камінним валуном. Поряд були апостоли. А на третій день прийшов апостол Фома і сильно засмутився, що не встиг попрощатися з Дівою Марією. Через співчуття апостоли відкотили надгробний камінь, щоб він попрощався з нею. Та всередині застали тільки її погребальні покривала. 
Це свято відрізняється від решти. В храмах правлять Єрусалимську утреню, яку проводять лиш двічі в рік, – на Успіння і в страсну п’ятницю.

Успінню Пресвятої Богородиці посвячено багато храмів в Україні, починаючи з ХІ ст. і аж до наших днів, зокрема: Успенський собор Києво-Печерської Лаври, собор Успіння Пресвятої Богородиці у Володимирі-Волинському, Успенський собор в Галичі, Успенський собор Єлецького монастиря в Чернігові, храм Успіння Пресвятої Богородиці в Крилос, Успенська церква на Руській, Латинський кафедральний собор у Львові, та Успенський собор Почаївської лаври.

Ще дві Пречисті – 21 вересня і 4 грудня. Говорять, що “Перша Пречиста, засіває жито, Друга – поливає дощем, Третя – покриває снігом”. Після Успіння Пресвятої Богородиці починали готуватися до весільного сезону. В цей час починався також збір урожаю. Залишалися ще тільки "зимові" сорти яблук та деякі груш. Збираючи садовину, дівчата співали:

Пречиста по груші ходила,
Пречиста мішок загубила,
А Спас ішов, мішок знайшов.
"Спасику-батьку,
Віддай мій мішочок,
Не буду ходити у твій садочок".

За народними прикметами:

Яка Перша Пречиста – така й осінь.

З’явилася веселка на небі – осінь буде теплою.

Багато павутиння – зима буде морозною і малосніжною.

Якщо погода молодого бабиного літа (з 28 серпня до 11 вересня) гарна, то старе бабине літо (13 - 21 вересня) буде негожим.

Як на Пречисту йде дощ, то осінь буде погана, дощова, сльотлива і холодна. І навпаки: як не буде дощу, то тепла, сухувата, без болота.

 

Фото автора:  ікона Феофана Грека “Успіння Божої Матері”, 14-е століття

 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: