• Головна
  • Новини
  • Президенту Порошенку не радять повторювати помилки попередника на виборах

11.05.2018, 12:00

Президенту Порошенку не радять повторювати помилки попередника на виборах

Перед виходом на всеукраїнську трибуну громадські активісти вирішили розігріти львівську публіку.

У п’ятницю, 11 травня, у Львівському прес-клубі займалися обговоренням проблем чинної виборної системи, яку обіцяв та не змінив президент Петро Порошенко.

Громадські організації зазначають, що виборна реформа – важлива частина Коаліційної Угоди, міжнародне зобов’язання України та передвиборна обіцянка Президента Порошенка, нездійснена чи нездійсненна мрія багатьох політичних партій.

Громадські сили вимагають, як каже представниця ГО «Центр UA» Соломія Саврук, підтримати у другому читанні новий Виборний кодекс влітку цього року. Кодекс передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

«Якщо ми говоримо про наш виборний закон, західні експерти стверджують, що, по-перше, чинний закон сприяє політичній корупції і в тому числі розвиткові корупції у всій Україні. По-друге, закон не сприяє демократизації партій, а навпаки посилює позиції їхніх керівників. По-третє, чинний закон провокує підміну національно-державних інтересів» – пояснив доктор політичних наук Анатолій Романюк.

Нагадаємо, 15 травня у найбільших обласних центрах України та 17 травня у Києві під українським парламентом відбудеться акція "Ні!" Виборам за законом Януковича".

В Україні діє змішана виборча система, за якою 50% Верховної Ради обирається з мажоритарних округів і ще 50% – за пропорційною системою із закритими партійними списками.

Для виборців це означає, що у день виборів громадянин отримує на дільниці два бюлетені – в одному робить позначку за конкретного кандидата в окрузі, у другому – за партію (там вказані прізвища першої п'ятірки кандидатів).

В одномандатному округу обраним вважається депутат, який отримав найбільшу кількість голосів виборців, котрі взяли участь у голосуванні.

До парламенту проходить партія, яка долає бар’єр у 5% голосів виборців у загальнодержавному окрузі. Кількість місць між переможцями розподіляють пропорційно до набраних голосів.

Текст і фото: WN

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: