01.02.2019, 17:02

Порошенко накриє Львівщину 4 хвилями

КВДД - це кампанія "від дверей до дверей", поквартирний обхід, один з основних видів безпосередньої агітації вдома у виборця.

За інформацією WN, у Львівській області агітатори Порошенка вже почали обхід квартир виборців. Щодо інших кандидатів такої інформації нема. Та й навряд чи вона їм по кишені. Адже цей вид агітації – вельми дороге задоволення.

Так днями про викриття схеми купівлі голосів з боку тіньового штабу чинного президента Петра Порошенка заявив голова Миколаївського обласного партосередку «Батьківщини» Михайло Соколов. Цитуємо Михайла Соколова: «Абсолютно точно відомо адресу в Миколаєві, де діє так званий штаб Петра Порошенка. Спочатку людям телефонують та пропонують попрацювати на кандидата. Потім збирають їх у штабі, де видають адреси 500 виборців та виплачують по одній тисяч гривень на місяць за поквартирні обходи», - розповів представник «Батьківщини".

За його словами, так звані волонтери мають заповнити анкети з паспортними даними виборців, а за кожного загітованого миколаївця їм платять додаткові премії.

«Усе це проводиться під виглядом соціологічного опитування», - уточнив представник «Батьківщини».

Михайло Соколов підрахував, що на діяльність президентських «волонтерів» лише в Миколаївській області буде витрачено два мільйони гривень готівкою.

У Львівській області, за даними Державного реєстру виборців, налічується 1 952 135 виборців. Ділимо на 500  і множимо на 1000 грн, виходить 3,9 млн грн на місяць. Звісно, що це грубий підрахунок. Але порядок цифр приблизно буде саме такий.

До того ж, йдеться тільки про платню для так званих, волонтерів. Але ті волонтери, за класичною технологією КВДД, об'єднуються у бригади по 25 осіб. Також до роботи мають бути  залучені контролери. І їм усім треба буде платити. Вочевидь, гроші даватимуть з "чорної каси". Але це півбіди.

Річ у тому, що цю технологію часто використовують для організації прямого чи непрямого підкупу виборців. Адже у процесі  реалізації КВДД у штабістів з'являється детальна інформація про великі масиви виборців, їхні настрої і побажання. Далі справа техніки - чи підписувати угоду про агітацію за 1000 грн чи підвезти гречки.

Словом, мешканцям Львівщини слід приготуватися до візитів ввічливих, акуратно вбраних агітаторів. В ідеалі, до вас у світлу пору дня мали б приходити усміхнені пари - чоловік і жінка, можливо, мешканці вашого ж будинку. Спершу, як правило, вони видають себе за соціологів.

У розпорядженні редакції є документи, які видають волонтерам у штабі Порошенка. Судячи з них, буде 4 хвилі.

Перша хвиля має виявити, по-перше, тих, хто твердо переконаний у підтримці кандидата, по-друге, тих, хто не визначився, по-третє, тих, хто не відчинив. І звісно, адреси твердих прихильників інших кандидатів викреслюють раз і назавжди. Далі агітатори працюють тільки зі "своїми" виборцями. 

Друге хвиля. Мета - нагадування  і підтвердження лояльності, одна колонка - "Ви за кого?".

Третя хвиля. Основна ціль - визначення локації: голосуєте вдома, може треба підвезти?

Ну і остання, четверта хвиля. Проводиться за два-півтора тижні до дня виборів. Мета - мобілізувати свого виборця і не дозволити йому не проголосувати.  

Це в теорії, а про те, що відбувається на практиці, недавно розповів колишній головний міліціонер Тернопільщини, а нині керівник детективного агентства та член партії «Батьківщина» Василь Облещук. Його цитує місцеве видання "Репортер".

 "Застосовуючи адміністративний ресурс, влада під виглядом соціологічного опитування розпочала підкуп виборців та збір персональних даних. За успішне виконання декількох завдань агітаторам обіцяють близько 3 тисяч гривень, а підписати на таку схему пропонують чи не всю сім’ю. Саме ж опитування є абсурдним, адже проводити його можуть, наприклад, усі мешканці під’їзду. Інтерв’юерів мотивують іти на вибори та голосувати за пропонованого кандидата, адже за «правильне» голосування на президентських виборах їм обіцяють премію.

Інша схема передбачає підбір агітаторів, яким за нібито проведену агітаційну роботу оплачуватимуть 1000 гривень. Однак реально так званий «агітатор» зобов’язаний лише проголошувати за «потрібного» кандидата".

А ось ще один приклад. На Львівщині волонтери Порошенка, які, власне, і розганятимуть оті агітаційні хвилі, заробляють 12 грн за кожного "завербованого" "виборця". Про це у п’ятницю, 1 лютого, під час засідання прес-клубу на тему  “Порушення виборчого законодавства на Львівщині: контроль і покарання" повідомив заступник голови Львівської обласної партійної організації ВО “Батьківщина" Іван Стецькович.

За його словами, так званий волонтерський рух Петра Порошенка, який, як відомо, не має місцевих партійних структур, займається передвиборчою агітацією через службовців районних держадміністрацій.

«Так, в одному з районів Львівщини керівник одного із відділів зібрав підлеглих і повідомив, що всі вони будуть відтепер «волонтерами Петра Олексійовича». Такі  «волонтери» ходять з анкетами, збирають особисту інформацію (телефон, адресу проживання тощо). За один підпис у такій  анкеті «волонтери» отримують від 10 до 12 грн», – зазначив Іван Стецькович.

«Батьківщинівець» обурюється, чому на таке «анкетування» не реагують правоохоронні органи.

Про всік випадок нагадаємо Кримінальний кодекс.

Стаття 160. Підкуп виборця, учасника референдуму.

"1. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права або права голосу (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передання виборчого бюлетеня (бюлетеня для голосування на референдумі) іншій особі), незалежно від фактичного волевиявлення особи та результатів голосування -

караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

  1. Пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на участь у референдумі (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі), -

караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

  1. Здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг -

карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

  1. Дії, передбачені частиною другою або третьою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи комісії з референдуму, членом ініціативної групи референдуму, кандидатом або його довіреною особою на виборах, представником політичної партії чи місцевої організації політичної партії у виборчій комісії чи комісії з референдуму, уповноваженою особою політичної партії чи місцевої організації політичної партії, офіційним спостерігачем на виборах або референдумі, -

караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Примітка. У цій статті під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує три відсотки розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

{Стаття 160 в редакції Закону № 1703-VII від 14.10.2014 ; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1791-VIII від 20.12.2016 }".

Фото - kyiv.ridna.ua.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: