• Головна
  • Новини
  • Польща переймається можливістю російського наступу на Балкани

18.05.2018, 00:12

Польща переймається можливістю російського наступу на Балкани

Якщо ЄС не буде на Західних Балканах, свої інтереси реалізуватиме Москва.

Якщо Європейський Союз не буде присутнім на Західних Балканах, свої інтереси реалізуватимуть там інші держави, такі як Росія чи Китай, – заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький. Очільник польського уряду в столиці Болгарії взяв участь у саміті ЄС – Західні Балкани.

Як повідомляє Польське Радіо, лідери ЄС запевнили на цьому форумі про однозначну підтримку європейської перспективи Західних Балкан.

За словами польського прем’єр-міністра, присутність країн цього регіону в ЄС служитиме захистові зовнішніх кордонів Євроспільноти.

«Так, як Польща ефективно захищає зовнішній кордон Європейського Союзу, добре контролюючи потік мігрантів та біженців із Центральної Азії, України та інших країн цього напрямку, ми хотіли б, щоб південь Європи також був так добре захищений. На саміті в різних аспектах, і в кулуарах, і в офіційних заявах була присутньою міграційна тематика, пов’язана з біженцями», – сказав польський прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький на закінчення саміту Європейського Союзу в Софії.

Євросоюзні лідери, в порозумінні з шістьма балканськими країнами, прийняли декларацію про їх можливий вступ до ЄС. У саміті взяли участь представники Албанії, Сербії, Боснії та Герцеговини, Чорногорії, Македонії та Косова. Проте, в заключному документі не вказано можливих дат приєднання котроїсь із цих держав до ЄС.

Брюссель хоче поглибити свою активність на Західних Балканах, щоб підтримувати політичні, економічні та суспільні перетворення в цьому регіоні. Як підкреслили європейські лідери, партнери із Західних Балкан визнають основне значення демократії та верховенства права, зокрема боротьби з корупцією та організованою злочинністю.

У декларації також встановлено дату наступного саміту ЄС–Західні Балкани – така зустріч має відбутися під час президентства Хорватії в Євроспільноті 2020 року.

Фото: PAP

 

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: