• Головна
  • Новини
  • Підсумки роботи парламенту: більше запитань, аніж відповідей

Василь Чорний

Викладач, журналіст

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка


18.07.2018, 11:55

Підсумки роботи парламенту: більше запитань, аніж відповідей

Символічно у минулу п‘ятницю, 13 липня, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відпустив нардепів у омріяну відпустку.

Як усі могли спостерігати, робота Парламенту часто давала тріщини, які, вже традиційно, доводилося латати пустими обіцянками та недопрацьованими законопроектами. Відомо, що 19 лютого 2016 року припинила існування парламентська коаліція "Європейська Україна". Досі невідомий поіменний список учасників парламентської більшості, суспільство не знає, хто є хто - які нардепи належать до провладної більшості, а які до опозиції, хто голосує ситуативно за окремі закони, а хто готовий розділяти з урядом відповідальність за ситуацію в країні.

Але повернемось до останнього парламентського тижня. Під стіни Верховної Ради приїхали обурені водії на так званих «євробляхах», і, начебто, навіть взяли деяких безпорадних депутатів в «полон». Водії автівок на іноземній реєстрації мітингували упродовж трьох днів, адже здавалося, що Парламент просто навмисне цілий рік ігнорує запропонований ними законопроект про зменшення податку на автівки з Європи.

Відтак, Прем‘єр Міністр України Володимир Гройсман закликав власників «євроблях» поводитися «адекватно», мовляв  жоден із присутніх депутатів «не бажає їм зла». Складається враження, що Прем’єр просто не розуміє «маленьких» українців, які щодня на собі відчувають, як це - бути однією з найбідніших націй в Європі, та за вимушених обставин вдвічі, а то й утричі переплачувати, аби розмитнити автівки, привезені з Європи.

За словами голови уряду, він просто прагне «зруйнувати будь-які тіньові схеми». Але будьмо відвертими: вірити у чесність і правдивість Парламенту та Уряду, які тільки обіцяють те, що вилами по воді писано, і сліпо коментують реальний стан речей, стає вже просто смішно! Наша держава не спромоглася створити власне виробництво українських автомобілів, ба більше, спростити для громадян купівлю якісних транспортних засобів. То кого тут ще треба закликати «бути адекватними»? Влада створює штучні бар‘єри для імпорту, не забезпечує нормальних умов кредитування, а потім залякує людей захмарними штрафами.

Підсумувати роботу Парламенту можна просто: тут більше запитань, аніж відповідей. Робота Верховної Ради України ще раз підтвердила невирішеність застарілих проблем, зокрема низької відвідуваності парламенту народними депутатами України та недотримання депутатського обов’язку голосувати за питання порядку денного.

Серед інших негативних моментів – повна відсутність розгляду соціальних законопроектів. Так, на думку народного депутата від «Батьківщини» Вадима Івченка, у цій ситуації явно простежується політика уряду.

«Політика уряду направлена виключно на заробляння коштів до бюджету та намаганням зібрати з підприємців більше податків. І це замість того, щоб надати допомогу незахищеним верствам населення у складний період і створити нові робочі місця! Хоча головна функція держави - допомога людям», - зазначає Вадим Івченко.

Варто відзначити, що партія «Батьківщина» підтримала ухвалення закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо належного фінансового забезпечення державного сектору вугільної галузі. Це дасть змогу підтримати вугільну промисловість України до моменту завершення процесу її реформування та забезпечить належне функціонування вугледобувних підприємств та забезпечення теплових станцій України енергетичними ресурсами у вигляді вугільної продукції за рахунок власних видобутих корисних копалин.

Також «Батьківщина» підтримала законопроект про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з ухвалення закону про Вищий антикорупційний суд з правкою, за якою підслідні НАБУ справи розглядатиме Антикорупційний суд.

Одна дивно, як досі влада продовжує маніпулювати українцями, особливо напередодні виборчої кампанії, яка неофіційно вже стартувала. Складається враження, що вона думає тільки про майбутні вибори, замість того, щоб чесно та сумлінно виконувати свою роботу. Ось вам і відповідь, чому досі не проголосували закон про ЦВК, чому українські шахтарі вже кілька місяців не отримують зарплати. І таких питань більше, аніж відповідей…

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: