• Головна
  • Новини
  • 8 млн бджіл і Укрпошта: частина комах залишились живими

14.05.2021, 12:49

8 млн бджіл і Укрпошта: частина комах залишились живими

Через добу після інформації про начебто загиблих бджіл, на сторінці Укрпошти з’явилась новина про те, що "у 118 ящиках з 300, які 13 травня прибули до Іршавського відділення Укрпошти, знаходяться живі бджоли".

Про це пише Суспільне. 

"Комахи, які ще вчора здавалися мертвими, імовірно, перебували в стадії пригнічення або спокою. Зараз комахи відновлюють активність", — йдеться в повідомленні.

У Спілці пасічників України пояснили, що стан пригнічення у бджіл може бути спричинений нестачею свіжого повітря, особливо якщо кількість бджіл перевищує рекомендовану норму, через надмірну вологість, яку бджоли не можуть виділити зі свого організму, що може призвести до запарювання, якщо в рамці замість меду — свіжий нектар.

Укрпошта після інциденту 12 травня заявила, що "вимоги до пересилання та транспортування бджіл будуть посилені. Зокрема, вже погоджено з профільною асоціацією питання щодо температурних обмежень: Укрпошта не перевозитиме бджіл, якщо температура повітря в місті відправлення чи доставки буде перевищувати +20°С.

"Ми доставили все, як вони просили, — сказав керівник Закарпатської дирекції Укрпошти Сергій Калій. — Ми повернули всі ці вулики назад в Іршаву і виявилося так, що із партії близько 300 вуликів, у 118 – живі. Ми зараз будемо меншу кількість возити, щоб не задихалися. Були висловлені побажання бджолярів до транспортування бджіл. Добре, ми їх зараз врахуємо. На сьогодні, на жаль, у нас немає такої можливості. Ми возимо тим, чим ми забезпечені. Не заперечую, можливо, воно з часом і буде".

Наразі коробки з бджолами повертаються відправникам, які вже формують нову партію комах для відправки. Частину бджіл, що ожили, відправники планують повторно переслати замовникам.

Голова "Об’єднання пасічників Іршавщини" Анатолій Лендел каже: їм не повідомляли про те, що бджоли ожили.

"Це просто маніпуляція, тому що це бджолопакети, які зазнали вже стрес тої "душогубки", — сказав бджоляр. — Ці бджолопакети, ці бджоли вже будуть недієздатні, тому що матка перегріта, стресова ситуація, матка не буде працювати так, як має бути. Можливо, там є якась невелика кількість бджіл, які живі, які гудуть. Це, можливо, десь 20-30%, але це пакет буде недієздатним. Це по-перше. Ми не знаємо, що знаходиться всередині самих вуликів».

"Таке могло статися, але це вже не сплячка, а смерть, або напівсмерть, — прокоментував ситуацію завідувач відділом розведення і селекції карпатських бджіл Інституту бджільництва Степан Керек, — Це велика кількість бджіл і навіть якби вчора не було так спекотно, не можна грузити в одну машину таку велику кількість пакетів. Вони просто підпарюються: вони самі піднімають температуру в приміщенні і самі себе запарюють. Тут іншого і статись не могло. Після таких випадків вони можуть віджити, але вони вже не будуть повноцінними. Матки стають потовками. Наслідки таких випадків дуже непередбачувані, часто в гірший бік".

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: