18.12.2018, 13:46

ЛАЗ: історія знищення

Від Львівського  автобусного заводу, що був свідомо доведений   до банкрутства, залишилися мільйонні борги та напівзруйновані цехи, на які сьогодні   претендують численні кредитори.

Водночас кримінальна справа за фактами доведення ЛАЗу до банкрутства не розслідується роками.

Держава могла повернути ЛАЗ у свою власність законним шляхом

Львівський автобусний завод у період свого розквіту, як відомо, забезпечував новою технікою увесь Радянський Союз. На підприємстві працювало понад 11 тисяч працівників, які у кращі роки щорічно виготовляли 14,5 тис. автобусів та 27 тис. комплектів гідромеханічних коробок передач.  Загалом за час свого існування – з 1945 року – ЛАЗ випустив понад 300 тисяч автобусів.

Встояло підприємство навіть у непрості дев’яності, налагодивши, зокрема, випуск тролейбусів та виробництво міжміських автобусів великого класу. У 1994 році на базі підприємства  створили Відкрите Акціонерне Товариство «Львівський автобусний завод», контрольний пакет акцій якого належав  Фонду держмайна України.

Стрімкий занепад ЛАЗу почався після його  приватизації. Відтоді,  коли 70,41% акцій заводу за 27 мільйонів гривень (на той момент приблизно за 5,5 мільйонів доларів) придбало Українсько-російське спільне науково-виробниче підприємство Товариство з обмеженою відповідальністю «СІЛ-Авто», пов’язане з російським бізнесменом, а згодом прямим власником підприємства Ігорем Чуркіним.

Відбулося це 15 жовтня 2001 року – у результаті конкурсу, організованому Фондом державного майна. Тоді ж, до речі, одназу з’явилася інформація, що конкурс відбувся з порушеннями, тому активи ЛАЗу мають повернути державі. При цьому наводився той аргумент, що до конкурсу із чотирьох фірм-претендентів Фонд допустив дві фірми, які були засновані однією і тією ж компанією.

29 листопада 2001 року Деснянський районний суд Києва визнав даний конкурс недійсним. А ще через півтора року рішенням Господарського суду Києва від 7 травня 2003 року було визнано недійсним «договір купівлі-продажу пакету акцій ВАТ «Львівський автобусний завод» в розмірі 70,41% статутного фонду від 15.10.2001 р. № КПП-342, укладений між Фондом державного майна України та Українсько-російсько спільним науково-виробничим підприємством Товариство з обмеженою відповідальністю «СІЛ-Авто» як такий, що укладений за результатами конкурсу, який визнано недійсним рішенням Деснянського районного суду м.Києва від 29.11.2001р. у справі № 2-688».

Як ці рішення могли вплинути на  долю ЛАЗу?  Держава мала можливість повернути пакет акцій ЛАЗу цілком законним шляхом. Таким чином підприємство вдалося б вберегти від тотального дерибану. Однак судові рішення не були  виконані.

                    Які зловживання криються за банкрутними справами                                  

В цьому ж 2003 році ТОВ «СІЛ-Авто» було ліквідоване. У подальших документах покупцем пакету акцій значилася Акціонерна корпорація «Мерибені Енерджі Корп» (Канада).

Тим часом на базі ЛАЗу створюється ЗАТ «Львівський автомобільний завод», яке 7 червні 2006 року змінює назву на ЗАТ «Завод комунального транспорту» (у числі його засновників значиться ВАТ «Львівський автобусний завод»).

Відразу після цього (в червні 2006 року) господарським судом Львівської області порушується провадження у справі про банкрутство ЗАТ «Завод комунального транспорту» та у справі про банкрутство ВАТ  «Львівський автобусний завод», правонаступником якого стає ВАТ „Пасавтопром".

Коли ці підприємства, що обвішані боргами  на десятки, сотні мільйонів гривень, починають  активно банкрутитись,  на базі Львівського автобусного заводу в 2007 році створюється холдингова компанія ЛАЗ (з керуючою компанією «Сіті Транспорт Груп»), власниками якої стають  брати Олег і Ігор Чуркіни.  У структуру холдингу увійшли Львівський і Дніпровський автобусні заводи, Миколаївський машинобудівний завод, торговий дім «Українські комерційні автомобілі», сервісна компанія «БусСервіс» і лізингова – LAZ Finance.

 Однак повернімося до найцікавішого -  до справ про банкрутство ЗАТ «Завод комунального транспорту» та ВАТ «Пасавтопром», які тягнуться вже 12 років та за якими криються конкретні зловживання.

ЗАТ «Завод комунального транспорту» було визнано судом банкрутом в 2014 році. В реєстрі вимог кредиторів товариства  -  «претенцзії» банків, приватних та комунальних підприємств, підрозділів управління Пенсійного фонду України, державної податкової інспекції. Зокрема, ДПІ у Сихівському районі Львова «Завод комунального траспорту» заборгував податків  майже на півмільярда гривень, управлінню Пенсійного фонду Українив в  Галицькому райолні Львова – 4,6 млн грн, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві – 1,2 млн грн.

ВАТ „Пасавтопром" суд вперше визнав банкрутом в 2010 році (сума податкового боргу підприємтва на той час складала 36,3 млн. грн.). Однак у подальшому це рішення було скасовано Вищим господарським судом України (після чого справу передали на новий розгляд). В 2012 році господарський суд Львівської області вдруге визнав „Пасавтопром" банкрутом, ця справа наразі перебуває на стадії ліквідаційної процедури.

Тепер щодо кокретних зловживань. Дані банкрутні справи передусім свідчать про те, що «за Чуркіна» підприємства, створені на базі ЛАЗу, роками ухилялись від сплати мільйонних податків, не виплачували банківські кредити, не розраховувались за послуги комунальних підприємств. А також  про те, що російський бізнесмен Ігор Чуркін, інші недобросовісні підприємці  Львівський автобусний завод до банкрутства доводили умисно, розпорошуючи  його власність, знищуючи виробничу базу, «ховаючи» його    активи на новостворених підконтрольних підприємствах.

                                                 Замість епілогу

Наприкінці 2012 року СУ ГУНП у Львівській області розпочало досудове розслідування кримінального провадження за фактами доведення до банкрутства   ВАТ «Львівський автобусний завод» та ЗАТ «Львівський автомобільний завод» (за ст. 219 КК України – «доведення до банкрутства» та ч. 1 ст. 366 – «службове підроблення документів»).

Однак, судячи з інформації в реєстрі судових рішень, ця справа правоохоронцями розслідувалась за принципом «як мокре горить». Слідчим у цій справі упродовж останніх років в Галицький райсуд Львова  було подано лише кілька клопотань. А саме: про надання тимчасового доступу до документів, які містять відомості про обсяг випущеної продукціх (автобусів) та про кількість робочих місць  на ВАТ «Львівський автобусний завод» та ЗАТ «Львівський автомобільний завод» в 2001-2007 роках. І все...

Ще один показовий факт полягає в тому, що при наявності такої кримінальної справи в господарському суді Львівської області мав би бути зупинений розгляд справ про  банкрутство ЗАТ «Завод комунального транспорту» та  ВАТ „Пасавтопром". Однак цього не сталося. Що свідчить  про наступне: російському бізнесмену Ігорю Чуркіну, який викупив та довів до банкрутства ЛАЗ, у Львові  продовжують активно допомагати.

Віктор Корнієнко, член Національної спілки журналістів України.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: