• Головна
  • Новини
  • Імпортний віскі може зникнути з українських прилавків

13.02.2019, 20:05

Імпортний віскі може зникнути з українських прилавків

Через набуття чинності змін до Податкового кодексу з 1 липня можуть вилучити і утилізувати понад 1000 видів віскі.

Про це повідомляє прес-служба Європейської Бізнес Асоціації (ЕВА), передає БізнесЦензор.

В об'єднанні нагадали, що змінами до Податкового кодексу в частині регулювання виробництва і обігу алкогольних напоїв встановлено, що "віскі - алкогольний напій, міцністю від 35 до 45% об'ємних одиниць з характерним ароматом, виготовлений за коньячною технологією з витриманого в обвуглених всередині дубових бочках ( ємностях з обвугленою дубовою клепкою) зернового дистиляту ".

Однак, члени ЕВА вказують, що таке визначення створює додаткові пробіли в законодавстві і штучні бар'єри для міжнародної торгівлі, а також суперечить міжнародному законодавству.

Зокрема, згідно з відповідними Регламентом ЄС, в Європі встановлено лише мінімальний межа концентрації спирту в об'ємному відсотку в розмірі 40% - без верхнього порогу. Також там немає згадок про коньячною технологією, адже віскі виготовляється шляхом дистиляції сусла. Тобто, міжнародні виробники мають можливість виробляти продукцію з вмістом спирту понад 45%, яка пропонується до заборони в Україні.

"За попередніми оцінками компаній-членів ЕВА, це більше 1000 видів продукції, яка офіційно ввозиться і за яку сплачуються всі податки. Так, наприклад, тільки в минулому році було імпортовано 69 тисяч літрів віскі з вмістом спирту більше 45%, що в грошовому еквіваленті становить 170,96 млн грн ", - зазначила менеджерка Комітету ЕВА з питань імпорту та торгівлі алкогольними напоями Христина Лініченка.

В асоціації відзначають, що існує загроза того, що віскі, міцність якого буде перевищувати встановлений законодавством України поріг в 45%, буде вважатися неякісною і небезпечною продукцією, оскільки напис на пляшці іноземного віскі, хоча і буде відповідати міжнародним стандартам, не буде відповідати законодавству України і буде підлягати утилізації.

"Уже менш ніж через півроку це може привести до того, що з українських прилавків зникне левова частка відомих марок віскі. Адже за реалізацію напою з вмістом понад 45% алкоголю будуть накладатися штрафи та інші санкції", - підкреслюють в ЕВА.

В з в'язі з цим бізнес-спільнота закликає привести визначення "віскі" у відповідність з нормами ЄС та прибрати верхню межу вмісту спирту, або збільшити її до 70%.

"Бізнес звертається до Верховної Ради і профільному комітету ВР з питань податкової та митної політики і наголошує на необхідності внести зміни в закон і встановити визначення, що відповідає міжнародним вимогам і прибрати верхню межу до 1 липня 2019 року", - сказано в повідомленні асоціації.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: