• Головна
  • Новини
  • Хай би Порошенкові показали, як книжкову фабрику «Атлас» доводять до краху

20.09.2018, 17:37

Хай би Порошенкові показали, як книжкову фабрику «Атлас» доводять до краху

Президент прибув до Львова пафосно відкривати форум книговидавців, співав урочисті дифірамби з нагоди підтримки державою українських видавництв, але ці всі «помпезні» слова розбиваються об жорстоку реальність буднів вітчизняного виробника-поліграфіста.

Слід відзначити, що Держава вже давно дистанціювалася від виробництва друкованого слова. До прикладу, знищені такі гіганти Львівщини, як «Вільна Україна» (поліграфічне обладнання було банально вкрадене під виглядом списання і нібито вирізання на металолом), КП ЛОР «Львівська обласна книжкова друкарня» (приміщення на вул. Пекарській рішенням Львівської облради приватизовується, а все поліграфічне обладнання нібито здане як металобрухтом, хоча продане в п’ять-шість разів більше за ціну металолому і зараз чудово працює в інших місцях), а колишня Книжкова фабрика «Атлас» на вул. Зеленій поступово доводиться до банкрутства тим самим шляхом, що й «Вільна Україна», а земельна ділянка під нею вже давно приглянута «чинушами» для чергового великого будівництва.

Нехай би привезли Порошенка на «Атлас» і показали би на всю країну, як це колись славетне підприємство книговидання доводять до краху, знищуючи цинічно всю поліграфічну базу підприємства під виглядом «списання» обладнання.

Чиновники, які постійно на словах говорять про підтримку вітчизняних видавництв, взагалі не мають навіть «зеленого поняття» про поліграфічні процеси. Вони взагалі не розуміють, що видавництво – це не бізнес, а стиль життя, яким в нашій країні займаються лише фанатики своєї справи, оскільки ця діяльність не приносить великих прибутків, є трудозатратною, важкою і низькорентабельною. Протягом останніх років на Львівщині припинили свою діяльність багато поліграфічних підприємств. І це насторожує, оскільки Львів вже давно перестав бути центром поліграфічного видання, а всі львівські видавництва (вони тільки так називаються, хоча взагалі не мають своєї виробничої бази) розміщують свої замовлення на Сході України.

Порошенко пафосно розказував про підтримку українського видавництва. АЛЕ ЦЕ НЕПРАВДА! Держава декілька років тому забрала пільги у видавництв щодо сплати податку на прибуток (якщо ці кошти спрямовуються на інвестування виробництва), а саме поліграфічне обладнання надто дороге і купується за валюту з подальшим розмитненням до 37% від вартості. Папір, поліграфічні матеріали також імпортуються з-за кордону і будь-які валютні коливання гривні негативно впливають на економічний стан видавництв.

Додамо до цього всього брак працівників поліграфічних спеціальностей, - і тоді можна зрозуміти правильно недавні слова міністра освіти Лілія Гриневич, яка трубила зі всіх каналів, що збирається імпортувати з-за кордону підручники, оскільки українські видавництва не можуть їх надрукувати. Правильно, шановна Лілія Гриневич, ваш уряд похоронив поліграфічну промисловість, а ви тепер можете сміло завозити підручники в три дорога з Китаю!

P.S. Стратегії розвитку книговидання в Україні Держава не має.

Богдан Рабешко, громадський активіст, директор видавництва.

Фотоfoursquare.com

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: