16.06.2018, 00:53

Екстрену допомогу реформують

МОЗ хоче обговорити нову концепцію розвитку екстреної допомоги.

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило для громадського обговорення Концепцію реформи системи екстреної медичної допомоги. Про це повідомляє прес-служба відомства, передає "Еспресо".

"П’ятирічна реформа екстреної допомоги має на меті принципово покращити якість та доступність екстреної допомоги, щоб у критичній ситуації кожен українець оперативно отримував необхідну допомогу", – йдеться у повідомленні.

З іншого боку, МОЗ прагне посилити престижність професії екстреного медичного працівника і забезпечити гідну оплату його праці. Зазначається, що реалізація Концепції здійснюватиметься протягом 2018-2022 років.

Серед змін міністерство планує оновити алгоритм диспетчеризації: автомобіль екстреної допомоги, який перебуває найближче до місця події, виїжджатиме протягом декількох секунд після виклику. Також у Концепції йде мова про створення нової IT-інфраструктури, а саме центрального інформаційного вузлу обміну даними та встановлення GPS на всіх автомобілях.

Відомство фіксуватиме інформація про стан кожного виклику в кожний момент часу. Диспетчери знатимуть стан кожного виклику і місцезнаходження кожного автомобіля екстреної допомоги. Така система вже працює у Києві, Дніпропетровській, Херсонській, Харківській областях, в тестовому режимі в Вінницькій та Полтавській областях і буде розгорнута на всю країну.

Серед напрямів МОЗ – оновлення обов’язкових протоколів диспетчерів.

"Диспетчери отримають чіткий алгоритм роботи за сучасними світовими стандартами. Диспетчери мають навчитися не тільки швидко приймати рішення під тиском часу, але й консультувати свідків щодо надання першої допомоги до прибуття бригади екстреної допомоги. Концепція передбачає відповідне перенавчання", – повідомляє прес-служба.

Відбудеться перехід в навчанні і тестуванні навичок бригад екстреної допомоги на стандарти розвинених країн. Лікарі, парамедики і навіть водії освоюватимуть практики порятунку. Буде введено зовнішнє незалежне тестування знань та навичок фахівців екстреної допомоги.

Міністерство обіцяє оновити вимоги до обладнання, закупити нові автомобілі та забезпечити гідною оплатою працю екстрених медичних працівників. Таким чином медики та робітники екстреної допомоги, які пройшли перенавчання, отримають ринкові зарплати та доступ до якісно обладнаних автомобілів екстреної допомоги.

У лікарнях відбудеться перебудова приймальних відділень та буде впроваджені нові протоколи дій в лікарні, доступ до обладнання 24/7, нова логіка планування приміщень. Не забуде відомство і про обладнання найбільш людних місць дефібриляторами та джгутами.

"Ми впевнені, що для ефективного функціонування екстреної медичної допомоги необхідно забезпечити максимально скоординовані і професійні дії на всіх етапах "ланцюжка" – від дзвінка у "швидку" до спеціалізованого відділу у лікарні. Саме на це і спрямовані зміни в системі екстреної медичної допомоги", – підсумовує прес-служба.

 

Фото з відкритих джерел

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: