20.06.2018, 22:23

Депутатську недоторканність нарешті скасують?

Конституційний суд визнав президентський законопроект конституційним.

Про це повідомила прес-служба суду, пише Zaxid.net.

КС у закритому режимі розглядав справу за конституційним зверненням Ради про конституційність законопроекту і визнав, що законопроект президента України Петра Порошенка відповідає ст. 157 і 158 Конституції.

"Таким чином, Конституційний Суд України вважає, що законопроект, яким пропонується викласти статтю 80 Конституції України в новій редакції, не передбачає скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина та є таким, що не суперечить вимогам частини першої статті 157 Конституції України", – йдеться у висновку КС.

"Водночас Конституційний суд України вважає за доцільне звернути увагу на те, що, ухвалюючи рішення щодо скасування депутатської недоторканності, необхідно враховувати стан політичної та правової системи України – її здатність у разі повної відсутності інституту депутатської недоторканності забезпечити безперешкодне та ефективне здійснення народними депутатами України своїх повноважень, функціонування парламенту, а також реалізацію конституційного принципу поділу державної влади", – йдеться у рішенні.

Конституційний суд неодноразово зазначав, що недоторканність депутатів не є особистим привілеєм або індивідуальним правом, а спрямована на забезпечення безпеки депутата від незаконного втручання в його діяльність, на забезпечення безперешкодного та ефективного здійснення ним своїх функцій та належного функціонування парламенту.

Рішення є остаточним, обов'язковим для виконання і не може бути оскаржене.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: