• Головна
  • Новини
  • Без російського ПЗ ніяк - українська біржа погрожує припинити роботу

05.06.2018, 19:22

Без російського ПЗ ніяк - українська біржа погрожує припинити роботу

На Українській біржі заявили про можливе припинення повноцінної роботи з 15 червня у разі збереження заборони на використання російського програмного обладнання, введеного рішенням РНБО від 2 травня.

Про це повідомили в прес-службі біржі, пише НВ. 

"Розуміючи юридичні ризики наших учасників торгів і їх клієнтів, які пов'язані з використанням наданого Московською біржею ПЗ, Біржова рада Української біржі прийняла рішення, в разі відсутності до 15 червня відповідей, що знімають такі юридичні ризики, від згаданих вище органів державної влади, до зміни ситуації перевести торги акціями, облігаціями, сертифікатами інвестиційних фондів, ф'ючерсними та опціонними контрактами в режим адресних угод без використання ПЗ Московської біржі", - йдеться у повідомленні.

У компанії констатують, що на сьогодні у Української біржі відсутнє програмне забезпечення, яким можна було б повноцінно замінити наявні електронні торгові системи, власником яких є Московська біржа.

Відзначається, що за попередніми підрахунками орієнтовний термін для розробки аналогічного ПО, його тестування і прийняття в експлуатацію може скласти не менше року.

У компанії додали, що припинення Українською біржею використання в своїй діяльності електронних торговельних систем і відповідно зупинка біржових торгів і біржових операцій призведе до тимчасового припинення її роботи як повноцінної фондової біржі

Крім того, введені Україною санкції проти Московської біржі ММВБ-РТС не приведуть до негативних наслідків для російської компанії, а навпаки це призведе до створення неконкурентних умов діяльності на фондовому ринку України і фактично до знищення провідного українського підприємства, додали у прес-службі.

Нагадаємо, у кінці травня РНБО розширила список "антиросійських" санкцій. До переліку потрапила Московська біржа. Санкціями, зокрема, українським компаніям заборонено використовувати програмне забезпечення Московської біржі - електронні торгові системи ПЗ Plaza і ПЗ Forts.

До 2016 року Московська біржа володіла великими частками в двох з трьох провідних українських майданчиках - ПФТС і Української біржі, а її програмне забезпечення було основою для ПЗ українських бірж. У Нацкомісії з цінних паперів України висловлюють побоювання, що ПЗ українських майданчиків, як і раніше, залежить від російського.

5 червня фондова біржа попросила Порошенка скасувати "антиросійські" санкції в частині використання біржових торгових систем і має намір створити дочірню товарну біржу.

Фото EPA/UPG

  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: