• Головна
  • Новини
  • Зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті: сторона обвинувачених оголосила відвід судді

28.09.2023, 09:00

Зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті: сторона обвинувачених оголосила відвід судді

У Воловецькому суді на Закарпатті сторона обвинувачення у справі про зґвалтування неповнолітньої подала клопотання про відвід судді

Про це повідомили в Асоціації жінок-юристів України "ЮрФем", яка захищає інтереси постраждалої дівчинки.

Підставою назвали упередженість через дозвіл представниці Уповноваженого Верховної Ради з прав людини бути присутньою на закритих судових засіданнях.

"Засідання відбулось у Воловецькому районному суді. Сторона потерпілої не була проти участі представниці Уповноваженого у закритому судовому засіданні. А ось сторона обвинувачених була проти цього. Втім, суддя задовольнив клопотання. Тоді після технічної перерви оголосили про відвід судді", - йдеться у повідомленні.

За словами юристів, таке затягування розгляду справи, звісно, не йде на користь постраждалій дівчині, яка змушена буде перебувати у цьому процесі довше.

"оманда адвокатів, що її представляють готові працювати, аби зробити подальший процес максимально чутливим та нетравматизуючим для неї", – наголошують юристи.

Передісторія

Нагадаємо, злочин стався ще 24 серпня 2021 року. Тоді троє неповнолітніх хлопців з села Верхні Ворота у підвальному приміщенні зґвалтували 14-річну дівчинку. Окремі епізоди своїх дій вони зняли на відео.

14 вересня того ж року до правоохоронців звернулась бабуся потерпілої та заявила про злочин. Співробітники поліції Закарпаття оперативно встановили групу неповнолітніх злочинців та повідомили їм про підозру. Як тоді стверджували у поліції, хлопцям загрожувало до 12 років позбавлення волі.

У вироку суду, який відбувся 16 березня, йдеться, що злочинцям призначили покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки. Все тому, що їхні дії кваліфікували не як зґвалтування, а як "насильницькі дії сексуального характеру, не пов'язані із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи (сексуальне насильство), вчинене групою осіб щодо неповнолітньої особи". 

"Адвокат" потерпілої однією рукою представляла і жертву, і писала позитивні характеристики її кривдникам. 

Деталі справи про зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті уже донесли до Офісу генерального прокурора та Вищої ради правосуддя. Щоб досягти справедливості планують скликати групу адвокатів, натомість дівчині уже знайшли найкращого психолога.

Крім того, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що проаналізує дії судді та прокуратури щодо справи про зґвалтування на Закарпатті. А очільник МОН запевнив, що спільно з колегами докладе зусиль, аби довести справу до того закінчення, на яке вона заслуговує.

28 березня прокуратура оскаржила вирок суду про сексуальне насильство над неповнолітньою на Закарпатті. Захисники дитини наполягають, що мова про групове зґвалтування.

Згодом також стало відомо, що кривдників перевели в іншу школу, працівниця місцевого відділу освіти звільнилася.

12 травня суд відмовив в обранні запобіжних заходів ґвалтівникам 14-річної дівчини.

11 серпня Закарпатський апеляційний суд оголосив рішення у резонансній справі про сексуальне насилля над 14-річною дівчинкою у селі Верхні Ворота. Справу скерували на повторний розгляд.

Також напередодні омбудсмен просив допустити в суд свого представника.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: