• Головна
  • Новини
  • Зеленський затвердив нову Стратегію кібербезпеки України

27.08.2021, 09:40

Зеленський затвердив нову Стратегію кібербезпеки України

Президент Володимир Зеленський затвердив нову Стратегію кібербезпеки України, яку схвалила Рада нацбезпеки та оборони 14 травня цього року.

Про це йдеться в Указі Президента № 447/2021 від 26 серпня, яким введено в дію рішення РНБО від 14 травня 2021 року "Про Стратегію кібербезпеки України", передає Укрінформ.

"Затвердити Стратегію кібербезпеки України", - йдеться в Указі.

Також у документі Зеленський визнав такою, що втратила чинність попередня Стратегія кібербезпеки, яка була затверджена Президентом України 15 березня 2016 року.

Згідно з опублікованим текстом Стратегії, забезпечення кібербезпеки є одним із пріоритетів у системі національної безпеки України і реалізація зазначеного пріоритету буде здійснюватися шляхом посилення спроможностей національної системи кібербезпеки для протидії кіберзагрозам у сучасному безпековому середовищі.

"Російська Федерація залишається одним з основних джерел загроз національній та міжнародній кібербезпеці, активно реалізує концепцію інформаційного протиборства, базовану на поєднанні деструктивних дій у кіберпросторі та інформаційно-психологічних операцій, механізми якої активно застосовуються у гібридній війні проти України. Така деструктивна активність створює реальну загрозу вчинення актів кібертероризму та кібердиверсій стосовно національної інформаційної інфраструктури", - зазначається у стратегії.

Також зауважують у документі, що пандемія COVID-19 матиме довготривалий вплив на світовий порядок, посилюючи роль електронних комунікацій у повсякденному спілкуванні та роботі, що підвищує ступінь вразливості процесів обробки інформації, зокрема персональних даних. Це вимагає забезпечення належного рівня їх захищеності та змушує державу і бізнес впроваджувати додаткові механізми і заходи щодо належного функціонування і захисту всіх необхідних для життєдіяльності інформаційних ресурсів і систем.

"Україна має бути здатною забезпечити свій соціально-економічний розвиток у цифровому світі, що вимагає набуття спроможності ефективно стримувати деструктивні дії в кіберпросторі, досягнення кіберстійкості на всіх рівнях та взаємодії всіх суб'єктів забезпечення кібербезпеки, яка ґрунтується на довірі. У такій ситуації актуальним є затвердження нової Стратегії кібербезпеки України", - йдеться у документі.

У Стратегії серед іншого визначено, що пріоритетами забезпечення кібербезпеки України є убезпечення кіберпростору задля захисту суверенітету держави та розвитку суспільства; захист прав, свобод і законних інтересів громадян України у кіберпросторі; європейська і євроатлантична інтеграція у сфері кібербезпеки.

Згідно зі Стратегією, Україна у співпраці із суб'єктами приватного сектору, академічною спільнотою та громадськістю забезпечить посилення національної кіберготовності та кіберзахисту. Також в Україні буде проведено наукові дослідження у сфері кібербезпеки, реформовано систему підготовки та підвищення кваліфікації кадрів, а також розгорнуто навчальні програми, курси, тренінги з кібернавчання. Крім того, Україна спрямує зусилля на забезпечення посилення надійності та безпеки цифрових послуг. Стратегія визначає також цілі стратегії та механізми їх досягнення.

Як повідомлялося, 14 травня цього року РНБО схвалила проект Стратегії кібербезпеки України і запропонувати її Президентові України для затвердження.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: