• Головна
  • Новини
  • Зеленський з підлеглими із Банкової та урядом скинуться на пам’ятник Каденюку

05.08.2020, 17:33

Зеленський з підлеглими із Банкової та урядом скинуться на пам’ятник Каденюку

Президент Володимир Зеленський долучиться до створення пам’ятника першому космонавту незалежної України, Герою України Леоніду Каденюку.

про це повідомив у Фейсбуці Офіс Президент України.

«Славетна постать Леоніда Каденюка назавжди вписала нашу країну в історію дослідження космосу та зміцнила міжнародний авторитет держави. На похованні Леоніда Костянтиновича було чимало політиків найвищого рівня, та ніхто з них не спромігся вирішити питання належного вшанування пам’яті великого українця. Таке ставлення до власних героїв з боку держави є неприпустимим. Ми це змінимо», – цитує Президента його пресслужба.

В ОП нагадали, що 28 січня, у день народження Леоніда Каденюка, Володимир Зеленський доручив уряду вирішити питання щодо фінансування меморіалу. Наявний у чинному законодавстві механізм є досить складним і забюрократизованим, отже, може затягнути процес створення пам’ятника за державний кошт на декілька років.

«Ми не можемо й не будемо чекати ще два, три або чотири роки, щоб на могилі Героя України нарешті з'явився пам’ятник. Ми зробимо це за особисті кошти», – сказав Глава держави.

В ОП зазначили, що архітектурний проєкт монумента існує давно - сім’я Каденюків розробила його самостійно. Для збору коштів на встановлення пам’ятника родина також створила власну громадську організацію та благодійний фонд.

«Глава держави спільно з працівниками Офісу Президента та уряду зробить внесок у благодійний фонд і сприятиме організації встановлення монумента», - поінформували в пресслужбі.

Відкриття пам’ятника заплановане на 19 листопада – дату, коли Леонід Костянтинович здійснив політ на шатлі «Колумбія».

Крім того, готується серія державних ініціатив з ушанування пам’яті видатного українського астронавта. Наразі розробляється концепція проєкту вшанування його пам’яті, над створенням якої спільно працюють Офіс Президента й Міністерство культури та інформаційної політики. Її втілення заплановане до 70-річчя Леоніда Каденюка, 28 січня 2021 року.

Нагадаємо, У січні 2020 року Зеленський поскаржився, що майже через два роки після смерті першого українського космонавта Леоніда Каденюка йому досі не облаштували меморіалу. Тоді Президент додав, що фінансування меморіалу держава візьме на себе, про що уже домовилися з урядом.

Леонід Каденюк ( 28 січня 1951 р. – 31 січня 2018 р. ) – український льотчик-випробувач, космонавт, генерал-майор авіації, перший і єдиний астронавт незалежної України.

Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк помер 31 січня 2018 року. Під час пробіжки у районі Царське Село у Києві йому стало зле.

Після смерті міжнародний аеропорт "Чернівці" назвали на честь Каденюка.

Фото з архіву Укрінформу

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: