• Головна
  • Новини
  • Зеленський у Польщі: обнулення взаємних претензій чи односторонні поступки

01.09.2019, 11:12

Зеленський у Польщі: обнулення взаємних претензій чи односторонні поступки

"Не відлига у відносинах, а прорив – я так охарактеризував би підсумки першого дня мого візиту до Польщі", - так сам Президент України Володимир Зеленський оцінив наслідки своїх відвідин Польщі, які почалися 31 серпня. Натомість голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що насправді йдеться про односторонні поступки з боку України Польщі.

Володимир Зеленський: "Не відлига у відносинах, а прорив – я так охарактеризував би підсумки першого дня мого візиту до Польщі. Ми зрушили з місця процес відновлення історичної справедливості: під нашим з Анджеєм Дудою патронатом буде відновлена робоча група зі, скажімо так, «обнулення» взаємних претензій – зокрема, спільні експедиції займатимуться пошуком і перепохованням на батьківщині загиблих польських та українських вояків і мирного населення. Це було дуже болюче питання, але величезна взаємна повага, політична воля будувати дружні стратегічні відносини України та Польщі допоможуть нам завершити цю роботу й перегорнути болючі сторінки спільної історії. Ми будемо не лише взаємно дбати про пам’ятники та поховання українців у Польщі та поляків в Україні, але я також запропонував звести на кордоні Меморіал примирення. У день початку Другої світової війни ми обов’язково згадаємо, що понад 100 тисяч українців під польськими прапорами боронили у 1939 році Польщу від нацистської навали. Етнічні українці були другою за чисельністю національною групою у польській армії.

Щодо сучасності: ми домовилися розв’язати проблему з вантажоперевезеннями через українсько-польський кордон. В енергетичній сфері ми обговорили співпрацю у форматі Вашингтон – Варшава – Київ. Візит триває. 1 вересня ще багато важливих справ і зустрічей.

Сподіваюся, що якнайбільше моїх закордонних візитів будуть такими ж змістовними. Продовжуємо працювати!".

Володимир В'ятрович: "За останніх п‘ять років в українській історичній політиці не було жодних антипольських кроків чи заяв. Натомість у Польщі за цей час ухвалили резолюцію про «геноцид поляків українськими націоналістами», ухвалили скандальну редакцію закону про Інститут національної пам‘яті, яка передбачала кримінальне переслідування за «заперечення злочинів українських націоналістів» (частково скасовано), на територію Польщі недопущено секретаря державної міжвідомчої комісії з питань поховань Святослава Шеремету (заборону в‘їзду скасовано через кілька місяців), розпочато кримінальне переслідування проти історика Григорія Куприяновича за виступ про масові вбивства українців вояками польської Армії Крайової (наразі зупинили), вчинено 17 актів вандалізму на українських пам‘ятниках та могилах, а під час одного з них сплюндровано український герб (жоден випадок не розлідовано, жодних вибачень не пролунало). 

Певен, українські і польські політики мають робити все, аби пам‘ять про конфлікти минулого не стала джерелом непорозуміннь у сьогоденні. 
Але для цього потрібні конкретні кроки з двох сторін. 

Односторонні поступки України (скасування видачі дозволів на пошукові роботи на терені України) без очікуваних з боку Польщі (відновлення бодай одного із зруйнованих пам‘ятників) - лише погіршать ситуацію. 

Тому, що утвердять не партнерські стосунки між нашими країнами, а стосунки домінування однієї над іншою. Легалізують нав‘язування однією країною свого бачення минулого іншій. Навіть більше - односторонні поступки стануть заохоченням для продовженням тиску на Україну з боку інших держав (Угорщина, Румунія і особливо Росія), засвідчивши ефективність польської політики тиску і невміння/небажання української влади захищати українські національні інтереси".

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: