25.04.2020, 23:10

Зеленський програє битву за Саакашвілі

"Битва за Саакашвілі": голосів у фракції "Слуга народу" після всіх торгів - 140-170, якщо президент Зеленський не зажадає голосувати публічно - шансів на призначення віце-прем'єр-міністра з реформ нема.

Про це у ФБ написав журналіст Юрій Бутусов.

І далі: "На зустріч з фракцією "Слуга народу" прийшов сам Михайло Саакашвілі, але не прийшли ні президент, ні прем'єр-міністр. Зеленський і Шмигаль навіть не зробили публічних заяв на підтримку кандидата у віце-прем'єр-міністри з реформ, хоча, здавалося б, це повний абсурд - як можна робити реформи, якщо немає відкритої політичної підтримки керівництва країни?

Голосування полишених самим на себе депутатів в партійному чаті було нещадним для Саакашвілі. Менш як 100 "Слуг народу" з 248 висловилися на пітримку.

Вчора приблизно о 17.00 президент Зеленський почав діяти кулуарно. Він пообіцяв виступити публічно, якщо збере достатню кількість голосів. Андрій Єрмак почав менеджував процес зустрічей і консультацій. Зеленський і весь його апарат сиділи на Банковій до 4 ранку. Представникам різних груп впливу обіцяли за підтримку нового віце-прем'єр-міністра "стільки суверенітету, скільки вони зможуть понести".

Вчора ж в 18.30 екстрено зібрали уряд і міністру фінансів Марченку оголосили, що "за втрату довіри" треба терміново звільнити Верланова з Нефьодовим. Марченко відбивався і намагався скандалити - його повернули, змусили зробити заяву для преси, і без жодних обговорень і питань було оформлено рішення.

Також обговорюють інші рішення - наприклад, голосування за зміну керівництва НАБУ і САП. Це такий собі  вкид однією з груп, щоб підірвати співпрацю з МВФ з іншого флангу.

Загалом, після довгих розмов, станом на 18.00 на вечір суботи Офіс президента вважає, що заручився підтримкою 140-170 депутатів з 248 "слуг". Це недостатньо для голосування, навіть якщо розраховувати, що інші фракції можуть підтримати. І це буде діяти тоді, якщо всі "жаданчики" всіх груп будуть виконані.

При цьому голосування в партійному чаті не проводять, спілкування йде кулуарно, так що число голосів поки точно не підтверджено.

Але попереду ще неділя. Зеленський планує визначитися з подальшими діями в понеділок.

На даний момент очевидно - якщо сам президент Зеленський не візьме на себе відповідальність за віце-прем'єра з питань реформ, якщо сам Зеленський не зажадає від фракції голосувати - варіантів призначити Саакашвілі не буде.

А якщо президент не готовий - то навіщо було взагалі починати говорити про реформи? Та й сам Саакашвілі не буде мовчати.

Не можна бути для всіх хорошим, не можна бути просто медійним, президенту треба вибирати позицію, вибирати курс, і відповідати за реалізацію стратегій, відповідати за людей, за вчинки. В управлінні країною чужими руками грати не вийде, президент повинен бути лідером".

Згодом Юрій Бутусов дописав: "Є тільки один варіант для Володимира Зеленського, як покінчити з умовлянням своїх власних депутатів, щоб вони  проголосували (за Саакашвілі),  і, як і раніше, не робити ніяких публічних звернень - мовчки призначити Михайла Саакашвілі заступником голови Офісу президента з реформ!

І координувати дії Кабміну і Ради безпосередньо з Офісу, в тісній взаємодії з Володимиром Олександровичем і Андрієм Борисовичем. Судячи з мовчання президента - реформи треба починати звідти.

Мені здається, за таке фракція і уряд миттєво підпишуться більшістю голосів".

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: