• Головна
  • Новини
  • Здати кров може кожна здорова людина без шкідливих звичок - сьогодні День донора

14.06.2021, 19:08

Здати кров може кожна здорова людина без шкідливих звичок - сьогодні День донора

Сьогодні, 14 червня, у всьому світі відзначають День донора. Це особливо на часі, оскільки сьогодні є велика потреба донорської крові. Як допомогти пацієнтам та стати донором крові чи тромбоцитів розповіли під час брифінгу сьогодні, 14 червня.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОДА. 

«Наш фонд займається дітьми із онкологічними, орфанними та іншими важкими захворюваннями. Тому одним із напрямків роботи нашого фонду є пошук донорів, - зазначив Юрій Федечко, директор БФ «Із янголом на плечі». - Донорів тромбоцитів ми називаємо «золотими донорами», тому що тромбоцити мають золотистий колір і дійсно є на вагу золота. Адже тромбоконцентрат може зберігатися максимум до 5 днів. Ми співпрацюємо з медиками вже кілька  років, з нашими донорами працюють чотири координатори по чотирьох групах крові».

Тромбоконцентрат особливо потрібні дітям, які проходять хіміотерапію. Потреба у тромбоцитах може бути кілька разів на тиждень. 

«Для дітей з онкологією дуже важливо вчасно провести замісну терапію. Ми часто звертаємо за допомогою у благодійний фонд «Із янголом на плечі», щоб вчасно реагувати у критичні моменти, які можуть привести навіть до смерті», - розповіла Христина Бодак - лікар-гематолог відділення гематології та інтенсивної хіміотерапії ЗУСДМЦ.

Здати кров може кожна здорова людина без шкідливих звичок. За добу до здачі слід дотримуватися дієти і за 2 тижні до цього не приймати жодних сильнодіючих препаратів.

«Мій шлях як донора розпочався із допомоги близькій людині. Після цього я познайомився із представниками фонду «Із янголом на плечі» і почав усвідомлювати, наскільки це важливо і, водночас, просто. Година твого часу може врятувати чиєсь життя», - зазначає донор Андрій Рак.

Здати свою кров можна як для конкретного пацієнта, вказавши його ім'я та прізвище, так і загалом.

«Звичайно пандемія внесла свої корективи, тому що місяць після хвороби або вакцинації кров та тромбоцити здавати не можна. Дуже важливо, щоб до нас долучались люди і допомагали діточкам, які цього дуже потребують. Закликаємо молодих людей віком від 18 до 45 років ставати донорами», - наголосила Лариса Кісь - координатор напрямку донорства у БФ "Із янголом на плечі".

Донорська кров потрібна людям, які пережили хірургічне втручання з ускладненими наслідками, при опіках чи травмах, дітям і дорослим після операцій на серці чи трансплантації, жінкам, у яких були складні пологи, пораненим військовим. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: