• Головна
  • Новини
  • Захист прав вимушено переміщених дітей в умовах воєнного стану в Україні та за її межами

01.06.2022, 19:44

Захист прав вимушено переміщених дітей в умовах воєнного стану в Україні та за її межами

Триває третій місяць незламної боротьби за незалежність, свободу та майбуття України. 

Понад 37 тисяч внутрішньо переміщених осіб, із яких близько 25 тисяч учнів закладів загальної середньої освіти у березні змогли долучитися до навчання на Львівщині. До Міжнародного дня захисту дітей управління Державної служби якості освіти у Львівській області організувало круглий стіл в режимі онлайн «Захист прав вимушено переміщених дітей в умовах воєнного стану в Україні та за її межами».

Іван Юрійчук, заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби якості освіти України, наголосив на важливості консолідації зусиль усіх громадян задля забезпечення права дитини на отримання якісної освіти.

«Щодня ми зустрічаємо земляків, які змушені покинути свої домівки. Війна загострює відчуття того, що насправді важливо. А це – наші діти. Вони є майбутнім України.  Вони мають право на якісну та доступну освіту! Сьогодні ми робимо усе, щоб усі відчули себе безпечно та комфортно. 
Ми вдячні європейським країнам, а особливо Республіці Польща, Ірландії за підтримку, допомогу українцям та безмежну турботу про українських дітей», - зазначила Валентина Загрева, начальниця управління Служби.  

За  словами Руслана  Клапчука, Регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області, за даними  UNICEF близько 7 млн. дітей проживають в Україні, 5 млн. – змушені були покинути  свої домівки через війну, з  них 3 млн. – внутрішньо переміщені по Україні,  2 млн. – виїхали за кордон. 

«Дитинство, обпалене війною… 243 дитини загинули від жорстокої війни.  Сьогодні агресором порушується норми міжнародного гуманітарного права щодо особливого захисту  дітей під час війни: право  на життя,  право бути з сім’єю і громадою, право  на охорону здоров’я, розвиток особистості, право на турботу, право на освіту. Попри  складну ситуацію в країні, наше завдання зробити все, щоб діти  були під надійним захистом дорослих, аби творити нову сильну та незламну Україну», - каже Руслан  Клапчук.

Міжнародні колеги Ілона Вохнік-Кукавська, директорка школи та Віолєта Кліманек, заступниця директорки школи подставової імені Джозефа Фрейхера в Солярні Республіки Польщі, поділилися  організацією  навчання дітей та розповіли про підтримку  українців, що перебувають на території Республіки Польща.

Зокрема,  до їхнього закладу освіти прибуло 16 учнів, 10 – навчаються дотепер,  6 повернулися до України.  Школярі вивчають польську мову, математику, пластику, інформатику,  англійську мову тощо. Діти почуваються добре, налагоджують дружні контакти з однолітками. Гміна Бєрава забезпечує учнів усім необхідним. Діти мають можливість харчуватися у школі, а шкільний автобус довозить здобувачів освіти до закладу. Для кращого та комфортнішого спілкування у школі працюють перекладачі, які допомагають дітям порозумітися.

«В Ірландії учні потрапляють в англомовне середовище. Їм охоче допоможуть адаптуватися, а також нададуть планшети для перекладу, забезпечать канцелярським приладдям. За допомогою  ілюстрацій на українській та англійській мовах діти можуть краще пристосуватися до нового.  А ще – тут нема домашніх  завдань. Найважливіше для ірландської системи освіти – психологічний стан дитини», - каже Наталія Борей, викладач англійської мови в середній школі м. Дублін (Ірландія).

Руслана Лука, директорка та Оксана Гусар, заступниця директорки Давидівського ліцею імені Т.Г. Шевченка Давидівської сільської ради Львівського району Львівської області, радо поділилися досвідом створення умов для освітніх потреб дітей з різних куточків  України. Загалом ліцей надав прихисток 540 внутрішньо  переміщеним  особам, 200 з яких – діти.

Вдячні спікерам за важливу роботу  на освітньому фронті, за спільне розуміння необхідності працювати разом заради наших дітей – заради сильної,  незалежної,  європейської  України.

Для перегляду:  https://youtu.be/11JxjHrKfrA

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: