• Головна
  • Новини
  • Заробіток Киви з жомової ями конфіскували у дохід держбюджету

13.08.2021, 17:59

Заробіток Киви з жомової ями конфіскували у дохід держбюджету

Вищий антикорупційний суд стягнув з народного депутата з фракції "ОПЗЖ" Іллі Киви 1,2 млн гривень, які він нібито заробив на оренді жомової ями.

Про це повідомили Букви із посиланням на пресслужби ВАКС та САП.

Як сповіщалося, в травні Спеціалізована антикорупційна прокуратура звернулась до Вищого антикорупційного суду з позовом щодо стягнення з нардепа від “ОПЗЖ” Іллі Киви 1,2 млн гривень, які він начебто заробив на передачі в оренду своєї жомової ями. ВАКС задовольнив вимоги прокурорів.

“Сьогодні, 13 серпня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду повністю задовольнила позовні вимоги прокурора САП та стягнула з народного депутата України 9 скликання в дохід Державного бюджету України необгрунтований дохід, а саме кошти в розмірі 1 252 236 гривень”, — йдеться в повідомленні.

Рішення суду може бути оскаржене упродовж 30 днів.

Як відомо, у листопаді 2019 року набув чинності Закон №263-IX, згідно з положеннями якого запроваджено новелу – інститут визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, так звана цивільна конфіскація. Позов щодо жомової ями Киви був першим позовом про цивільну конфіскацію.

Про яку жомову яму йдеться?

Йдеться про земельну ділянку на Полтавщині. Ілля Кива, як встановили Національне антикорупційне бюро і САП, не є власником цієї жомової ями, не має правомочності щодо володіння, користування та розпорядження нею, але він передав це майно в оренду, до того ж компанії з ознаками фіктивності. Відповідна інформація відбита у щорічній декларації нардепа за 2019 рік.

“За оренду вказаний народний обранець протиправно отримав 1 242 236 гривень. Ще 10 тис. гривень було зараховано на банківський рахунок депутата як комісійні доходи за проведення безготівкових банківських операцій”, — йдеться в повідомленні.

Ці гроші Кива отримав від такої собі ТОВ “Компанія “Сіквел”, яка зареєстрована у Львові та займається переважно неспеціалізованою оптовою торгівлею.

Сама жомова яма потрібна для відходів під час виробництва цукру з буряку, але, як з’ясували розслідувачі Bihus.info, вона поросла бур’яном і давно не використовується.

Напередодні Служба безпеки заявила про блокування причетного до вчинення тяжких злочинів угруповання, яким керував нардеп. Член парламентської фракції “ОПЗЖ” Ілля Кива підтвердив, що йдеться про керовану ним організацію “Патріоти — За життя”. Згодом він також заявив, що правоохоронці хотіли вбити свідка у справі, і опублікував його звернення.

Нагадаємо, під час роботи заступником начальника Управління у справах захисту прав споживачів у Полтавській області Ілля Кива був звинувачений у хабарництві. У грудні 2013 року Жовтневий суд Полтави визнав Киву винним, але за рік переглянув вирок та застосував закон про амністію. Суд взяв до уваги довідку з психлікарні про хворобу підозрюваного.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: