26.08.2022, 20:28

Закон про медіа - антиєвропейський

Парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді України прийняти доопрацьований проєкт Закону про медіа за основу.

Учасники засідання ознайомилися із презентацією ключових новел нової редакції закону про медіа, яку представив член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олександр Бурмагін. 

За результатами розгляду більшістю голосів комітет рекомендував Верховній Раді України ухвалити проєкт закону про медіа за основу та збільшити термін подання пропозицій до законопроєкту до 21 дня.

Експерти переконані, що проєкт переповнено антиєвропейськими нормами, які вносяться для обмеження свободи слова і створення пропагандистських державних медіа.

Зокрема, в законі нечітко визначено, що таке онлайн-медіа. Сказано, що онлайн-медіа – це ті медіа, які є в онлайні. А натомість Нацрада з питань телебачення і радіомовлення контролюватиме весь медіапростір. При тому, що сама Нацрада не є незалежною, тому що Президент і Верховна Рада можуть у будь-який час звільнити будь-якого посадовця, якого вони призначили, і члена Нацради теж. Тобто, це ставить під прямий тиск влади всі медіа в Україні, а не лише телебачення і радіомовлення, якими раніше займалася Нацрада.

Шкідливим є запровадження й норми про державне телебачення. Ціла низка зобов’язань покладається на суспільного мовника, а на державного мовника (телеканал РАДА) не покладається жодних. Це суперечить європейським нормам.

Крім того, законопроєкт суперечить цілій низці законодавчих актів, які були схвалені останнім часом, зокрема, законам на захист української мови.

В проект Закону штучно включено вкрай небезпечні норми:
- скасовується заборона трансляції російських співаків на телебаченні й радіо;
- дозволяється практично безкарно порушувати квоти на українські пісні на 10%;
- зводиться нанівець перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці («чорний список» артистів-рашистів).

Зазначимо, що проект Закону про медіа в першому читанні попередньо мають розглянути на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради України. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: