• Головна
  • Новини
  • Закон «Про олігархів»: Зеленський пригрозив депутатам референдумом

07.06.2021, 17:40

Закон «Про олігархів»: Зеленський пригрозив депутатам референдумом

Президент України Володимир Зеленський розповів, що планує робити, якщо законопроєкт про деолігархізацію не знайде підтримки в парламенті. У цьому випадку, за словами президента, питання про статус олігарха винесуть на всеукраїнський референдум.

Про це пише "Дзеркало тижня".

«Якщо я бачитиму вплив цих людей (олігархів - ред.) на парламент України щодо неголосування, збивання, зміни або відтермінування цього законопроєкту, то мені потрібна буде тоді підтримка. А якщо у мене не буде підтримки парламенту, залишається найголовніша підтримка - суспільство. І саме тоді я винесу питання про олігархів на референдум», - заявив він, виступаючи на форумі «Україна 30».

Зеленський також заявив про те, що присутність олігархів в країні призводить до «політичного забруднення іміджу», тому має намір зробити так, щоб до кінця його каденції їх в Україні не було, передає «РБК-Україна».

Крім того, голова держави уточнив, що винесення питання на референдум може стати небажаним, але вимушеним кроком. «Я вважаю, що це не питання референдуму», - додав він.

Нагадаємо, 2 червня, Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеки, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Наного дня на сайті ВР з'явився текст законопроєкту.

Щоб отримати статус олігарха, громадянин України має відповідати трьом з чотирьох критеріїв: брати участь в політичному житті країни; мати значний вплив на ЗМІ; бути кінцевим бенефіціаром монополії; мати підтверджену вартість активів 2 млрд 270 млн гривень і більше.

Офіційних олігархів планують вносити до особливого реєстру, формуванням якого доручено займатися Раді нацбезпеки і оборони. «виправились», можуть виключити з реєстру. Водночас проєкт закону не позбавляє нинішніх олігархів їх бізнес-активів, а також залишає ключовий ресурс впливу на ситуацію в країні - медіа, включно з телеканалами.

Президентську ініціативу різко розкритикували українські політики і журналісти. Зокрема, спікер ВР Дмитро Разумков заявив про те, що законопроєкт містить конфлікт інтересів.

Згодом мністр юстиції Денис Малюська заявив, що законопроєкт про олігархів – тимчасовий і діяти доти, поки в Україні не будуть напрацьовані «цивілізовані механізми», що діють в інших європейських країнах. А в президентській «Слузі Народу» анонсували ще сім законопроєктів, пов'язаних з олігархами.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: