• Головна
  • Новини
  • За групове зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті підлітки можуть відбутися умовними термінами. Деталі справи

26.03.2023, 17:40

За групове зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті підлітки можуть відбутися умовними термінами. Деталі справи

На Закарпатті троє підлітків зґвалтували 14-річну дівчинку. Після року розгляду справи суд виніс вирок кривдникам – умовний термін та виплату компенсації. Ця ситуація неабияк обурила суспільство та спонукала адвокатів боротися за справедливість

Про інцидент повідомили адвокатки Олена Пшенична та Роксолана Гера, передає "Еспресо.Захід". 

Передісторія 

Відомо, що злочин стався ще 24 серпня 2021 року. Тоді троє неповнолітніх хлопців з села Верхні Ворота у підвальному приміщенні зґвалтували 14-річну дівчинку. Окремі епізоди своїх дій вони зняли на відео.

14 вересня того ж року до правоохоронців звернулась бабуся потерпілої та заявила про злочин. Співробітники поліції Закарпаття оперативно встановили групу неповнолітніх злочинців та повідомили їм про підозру. Як тоді стверджували у поліції, хлопцям загрожувало до 12 років позбавлення волі.

За зґвалтування неповнолітньої – умовний термін та компенсація

Цього місяця Воловецький районний суд таки визнав підлітків винними, однак призначив їм умовний термін, а також виплату компенсації моральної шкоди розміром 60 тисяч гривень.

У вироку суду, який відбувся 16 березня, йдеться, що злочинцям призначили покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки. Все тому, що їхні дії кваліфікували не як зґвалтування, а як "насильницькі дії сексуального характеру, не пов'язані із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи (сексуальне насильство), вчинене групою осіб щодо неповнолітньої особи". 

"Адвокат" потерпілої однією рукою представляла і жертву, і писала позитивні характеристики її кривдникам

Олена Пшенична на своїй facebook-сторінці повідомила, що вона з Роксоланою Герою намагаються розібратися в ситуації та добитися справедливого покарання для ґвалтівників. Вивчаючи справу, вони виявили, що законного адвоката у потерпілої не було, натомість її інтереси представляла Служба у справах дітей місцевої сільради.

"Служба у справах дітей місцевої сільради однією рукою представляла жертву в суді, а іншою писала позитивні характеристики її кривдникам, двоє з яких сини (та ну ви що, та не може такого бути) секретаря цієї ж сільради. І молодші брати сестри, що погрожувала журналістам "впливовим чоловіком", – пише Олена Пшенична.

Завжди були чемні, ростуть у повних родинах...

Адвокатки також наголошують, що на вирок суду повпливала "хороша характеристика" від Служби, що уже згадували вище. Навіть відео зі зґвалтуванням не завадило класним керівникам хлопців і шкільному психологу написати кривдникам позитивні характеристики.

"Мовляв, хлопці хороші, завжди були чемні, ростуть у повних родинах (оце прям моє любименьке). До речі, всі ці позитивні характеристики у тексті вироку згадуються регулярно", – йдеться у дописі Олени. 

Наразі вирок суду не набрав законної сили, у прокуратурі вивчають можливість оскаржити це рішення

"Я дуже хочу, аби ця дівчинка з села Верхні Ворота, де всі всіх знають, і де мало не в кожній хаті подивилися відео з насиллям над нею, щоби ця дівчинка знала, що вона не одна. І що ми всі тепер її мама. Та мама, яка перекусить горло кожному, хто її скривдив. А всі інші дівчатка, включно з моєю 16-річною донькою, мають побачити, що з ними так не можна. І що завжди буде колективний дорослий, який їх захистить. Станом на сьогодні є всі шанси на справедливу апеляцію. Хочеться вірити, що ми всі разом дотиснемо", – додала адвокатка. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: