• Головна
  • Новини
  • Які стереотипи заважають відстояти українські державницькі позиції на Донеччині?

Мирослав Дністрянський

науковець в галузі політичної географії та геополітики

Доктор географічних наук, доктор суспільно-економічних наук Українського вільного університету в Мюнхені, професор кафедри географії України Львівського університету ім. І. Франка.


04.04.2020, 08:47

Які стереотипи заважають відстояти українські державницькі позиції на Донеччині?

Мова йде про деякі ілюзії щодо можливостей вирішення всіх проблем, пов’язаних з окупацією частини Донецької та Луганської областей, характерні як для владних структур, так і широких верств суспільства.

Отже, що стоїть на заваді об’єктивному розумінню проблеми?

Першим і основним таким стереотипом є ілюзія, ніби можна знайти якийсь спосіб повернути окуповані території. Насправді, таких нема, і суспільство з цим мусить змиритися. Бо повернути ці землі можна було б лише через проведення воєнної операції, але з огляду на неспівставність військових потенціалів України та Росії це зробити нереально. А просто так Кремль ці території ніколи не віддасть, бо він витратив на цю авантюру мільярди доларів і втратив там десятки тисяч своїх людей. Але Путін підтримує гру з можливим поверненням Україні захоплених територій, добиваючись таких поступок, які можуть зруйнувати українську державність загалом. Наприклад, «подайте воду в Крим, змініть Конституцію в напрямі федералізації». Тому у цю гру не треба грати, бо вона вкрай небезпечна. І шансів таким чином повернути окуповані території нема жодних.

Другий стереотип: добитися припинення воєнних дій на Донбасі можна шляхом переговорів з Росією, а ще гірше – з сепаратистськими псевдо республіками. Це також нереально. Бо обстріли українських військових – це частина стратегії примушування до здачі державних інтересів. Єдиний реальний варіант припинення воєнних дій - це запровадження миротворців на лінію зіткнення і переведення "гарячого" конфлікту в "заморожений". Це неоптимально, але найкраще з того, що можна зробити. І ще необхідною є повна економічна блокада окупованих територій з припиненням виплати пенсій.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: