• Головна
  • Новини
  • Які повноваження мають ТЦК під час мобілізації: коментар адвоката щодо прав та обов’язків призовників

29.09.2024, 22:36

Які повноваження мають ТЦК під час мобілізації: коментар адвоката щодо прав та обов’язків призовників

Під час мобілізації та воєнного стану Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) в Україні відіграють ключову роль у забезпеченні комплектування Збройних сил та виконанні мобілізаційних завдань.

Проте багато громадян, які підпадають під мобілізацію, не мають повної інформації про свої права та обов’язки у взаємодії з ТЦК.

Про це розповів адвокат Сергій Савинський у коментарі для РБК-Україна, пише WestNews.

Згідно з законодавством, ТЦК та СП мають такі повноваження під час мобілізації:

  1. Виконання рішень призовних комісій щодо направлення громадян на базову військову службу. Це здійснюється за підтримки місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських рад.
  2. Співпраця з місцевими держадміністраціями з питань залучення громадян на військову службу та організації проходження альтернативної (невійськової) служби.
  3. Ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів, а також громадян, які уклали контракт добровольця територіальної оборони. Також вони відповідають за облік ветеранів війни, військової служби та осіб, які мають право на пенсійне забезпечення згідно із законодавством.
  4. Ознайомлення громадян з їхніми правами та обов’язками під час взяття на військовий облік, направлення для проходження базової військової служби, призову на службу та проходження зборів.
  5. Оформлення та видача військово-облікових документів призовникам, військовозобов’язаним і резервістам.
  6. Взаємодія з державними органами та місцевим самоврядуванням з питань військового обліку, бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та воєнного часу.
  7. Проведення агітаційної роботи та відбір кандидатів на військову службу за контрактом (включно з особами офіцерського складу) та їх направлення до військових частин або навчальних центрів.
  8. Оповіщення та призов громадян на службу. Це стосується осіб, які підлягають мобілізації під час воєнного стану, а також тих, хто зарахований до військового оперативного резерву.
  9. Виявлення кандидатів для вступу у вищі військові навчальні заклади та підрозділи.
  10. Надання інформації командирам військових частин про військовозобов’язаних з метою відбору для проходження служби у військовому резерві або за контрактом.
  11. Розроблення планів мобілізації людських і транспортних ресурсів, вдосконалення системи оповіщення та збору мобілізаційних ресурсів на відповідній території.
  12. Ведення обліку підприємств, які залучаються до виконання мобілізаційних завдань та обліку людських і транспортних ресурсів, необхідних для задоволення оборонних потреб.
  13. Контроль за веденням військового обліку на підприємствах і в навчальних закладах, а також за бронюванням військовозобов’язаних на період мобілізації та воєнного часу.
  14. Розгляд звернень військовослужбовців, працівників та членів їхніх сімей, а також громадян з питань, що належать до компетенції ТЦК і СП.
  15. Ведення обліку осіб, звільнених з військової служби, для оформлення документів щодо пенсійного забезпечення відповідно до закону.
  16. Видача довідок про проходження військової служби, зокрема про участь у бойових діях (для врахування до стажу).
  17. Вивчення питань потреби в комплектуванні ТЦК кадрами та підвищення їхньої кваліфікації.
  18. Звернення до Національної поліції щодо отримання відомостей про призовників, зокрема стосовно притягнення до кримінальної відповідальності та наявності судимості.
  19. Звернення до органів Нацполіції для доставлення осіб до ТЦК у випадку адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210 та 210-1 КУпАП (ухилення від виконання військового обов’язку).

Крім цього, адвокат Сергій Савинський зазначив, що ТЦК та СП мають право розглядати справи про адміністративні правопорушення та накладати адміністративні стягнення цілодобово під час мобілізації та воєнного стану, відповідно до вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: