• Головна
  • Новини
  • Як росія використовує лінзу Люнеберга у дронах та чи є такі в ЗСУ

21.10.2024, 18:15

Як росія використовує лінзу Люнеберга у дронах та чи є такі в ЗСУ

Днями стало відомо, що Російська Федерація встановлює лінзи Люнеберга на деякі свої далекобійні дрони, зокрема, що летять разом із "Шахедами". Лінза Люнеберга, яка є просто відбивачем радіолокаційних променів, може значно посилити ефективність дронів на полі бою.

Лінза, розроблена Рудольфом Карлом Люнебергом у 1944 році, фокусує енергію радіолокаційного опромінення та відбиває її з великим посиленням. Наприклад, лінза діаметром 44 см може мати ефективну площу розсіювання у X-діапазоні до 100 м². Це дозволяє невеликому безпілотнику з такою лінзою на радіолокаційній системі виглядати як стратегічний бомбардувальник B-52.

Лінза Люнеберга

Використання лінзи Люнеберга на дронах дозволяє створити велику кількість цілей на РЛС, відволікаючи увагу противника та змушуючи його витрачати ресурси на їх знищення. Наприклад, умовна "Гербера", виготовлена з пінопласту та оснащена таким відбивачем, може виглядати як "Шахед" з бойовою частиною.

Проте ця тактика не є новою, і, за інформацією, Україна, ймовірно, першою почала масово використовувати такі засоби. У сюжеті CNN про українські далекобійні дрони прямо зазначалося, що запускається велика кількість спеціальних хибних цілей, щоб змусити ворога витрачати зенітні ракети на них, в той час як справжні дрони-камікадзе можуть пройти до цілі.

Лінза Люнеберга

Лінзи Люнеберга також використовуються в ADM-160 MALD, які активно застосовуються Повітряними силами України для заплутування ворога під час пусків крилатих ракет. Хоча основна мета MALD полягає в обмані противника, іноді Міністерство оборони РФ звітує про "успішне" знищення цих хибних цілей.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Михайло Цимбалюк про владику Василя Семенюка

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: