30.12.2022, 18:58

Як покращити англійську вимову

Хоч покращення мовлення англійською може зайняти певний час, варто набратись терпіння, та крок за кроком ускладнювати собі завдання.

Англійський правопис зазнав значних змін протягом століть, і відповідно, вплинув на вимову слів. Якщо ж носії мови знають як правильно вимовляти слова з народження, в іноземців це викликає неабиякі труднощі. Більшість тих, хто вивчає англійську, зустрічають нову лексику саме у письмовому форматі, та на жаль, не схильні перевіряти їхню правильну вимову. Таким чином, чимало учнів намагаються здогадатись яка вимова є правильною (згідно зі своїм досвідом), і часто помиляються. На додаток, навіть вимовляючи слова правильно, деякі звуки все одно «губляться». Отож, учням усіх рівнів не завадить виконувати ряд вправ для покращення їхньої вимови.

Освітній центр Cambridge проводить набір дітей 6-12 років на курси англійської мови https://cambridge.ua/uk/kids/ з можливістю отримати сертифікат від University of Cambridge.

3 кроки покращення вашої вимови

Слухаємо та наслідуємо

Сьогодні в мережі можна знайти чимало корисних навчальних відео з поясненням правильної вимови звуків та цілих слів, проте радимо також зосередити увагу на звичайних відео та уривках з фільмів, серіалів чи інтерв’ю зірок. Спочатку, варто уважно прослухати відео (можна з субтитрами), та прослідкувати за інтонацією, темпом, наголосами та тоном мовця. Зробити це можна декілька раз, а також при можливості поставити собі позначки на видрукованому транскрипті або ж написати найважчі частини висловлення самостійно. Після цього, необхідно постаратись зімітувати мовлення спікера. При цьому, варто не поспішати, навіть якщо в оригіналі мовець не робить довгих пауз. Після декількох репетицій можна додати й необхідного темпу. 

Робимо аудіо- та відеозапис

Для цього вам знадобиться лише ваша камера та функція диктофона на телефоні. Спершу, радимо сконцентруватись саме на аудіозаписі, щоб відшліфувати вашу вимову. Оберіть уривок відео, який ви попередньо репетирували, та запишіть свій голос на диктофон. Для виконання цієї вправи вам може знадобитись трохи часу, адже, ймовірно, ви захочете отримати досконалий запис. Опісля, уважно прослухайте оригінал та свій запис та порівняйте їх між собою. Звісно, спочатку ви одразу помітите відмінності, адже деякі моменти можуть здаватись вам неідеальними, але в цьому і полягає суть завдання. Щоб краще зрозуміти цю різницю, ви можете уповільнити запис, або ж спеціально говорити повільніше на самому записі, якщо вам важко відразу вловити відмінність. Після того як ви визначите, в чому саме полягають слабкі сторони вашого мовлення, ви зможете успішно їх пропрацювати. Коли ваше наслідування інших мовців стане кращим, можете спробувати записувати читання з книги або свій діалог з другом чи подругою.

Розігруємо діалог

Це завдання вимагає більшої креативності, проте є дуже дієвим. Суть його полягає в тому, щоб по ролях відтворити діалог, використовуючи складні для вимови слова або тренуватись відтворити схожі, але насправді різні між собою звуки. Для цього можна як знайти готовий, так і написати свій власний діалог. Наприклад, у цьому діалозі практикується чергування звуків [ɛ], [ʌ], [æ]:

Nick: I bet you’ve never seen such a scary bat!

Mary: You’re wrong! I’ve seen it several times when going to bed. 

Nick: I don’t believe you. You are afraid of bats so you’re a bad liar.

Mary: But I do not lie. Besides, here’s that bat! 

Nick: Oh no, the bat must have tangled in the buds! 

Цей приклад досить простий, але і його варто відіграти з правильною артикуляцією і навіть вжитись у роль умовних Ніка та Мері. До речі, радимо вам самостійно визначити яка з підкреслених букв який звук позначає, а потім звірити свої варіанти з надійним словником, наприклад, Cambridge Dictionary. 

Для чого покращувати свою вимову?

Звісно, не варто соромитись свого акценту і дратуватись через нього. Наша мотивація полягає не в тому, щоб забути рідну мову, а в бажанні краще розуміти англомовних людей. Коли ви краще пропрацюєте складні для вас звуки та їхню комбінацію, вам стане набагато легше розуміти іноземців, навіть якщо їхня вимова дуже швидка, а все тому, що ви будете знати правильну вимову слів. Також, ви здобудете впевненість в собі, адже більше не будете сумніватись в правильності сказаних слів. Хіба це не чудовий результат?

90 слів-зв'язок для комфортного спілкування англійською https://cambridge.ua/uk/blog/90-slov-svyazok-dlya-napisaniya-esse-na-anglijskom/, читайте й інші матеріали нашого блогу, що допоможуть вдосконалити вашу англійську!

Висновок

На жаль, правило fake it until you make it не зовсім доречне в намаганні вдосконалити свою вимову, адже у цьому випадку, ви не зможете приховати незнання правильної дикції, і відповідно почуватись упевнено в англомовному середовищі або на заняттях з розмовного клубу. А якщо ви бажаєте отримати найшвидші результати – запрошуємо обрати курс англійської у нашому мовному центрі, де професійні викладачі гарантовано допоможуть вам покращити вашу вимову.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: