16.12.2019, 11:48

Як обернути особливого статусу на користь України

"Сама формула точно не може бути застосована в чинному українському законодавстві. Але при ювелірній роботі та трактуванні суті "особливого статусу" цей "алгоритм" можна розвернути на нашу користь".

Про це на своїй сторінці у ФБ написав політолог Олександр Антонюк.

І далі: "Як варіант, точніше - ідея. "Особливий статус" - це рішення, яке, за задумом, має зупинити процес повернення окупованих територій, або привести до федералізації України... Або нам слід внести відповідний Закон, де під особливим статусом визначити окупацію РФ і визначити, що у цьому статусі фактично перебуває АР Крим.

Таким чином, ми надамо цим територіям єдиний юридичний статус, а отже формуємо цілісний порядок денний та визначаємо відповідальність РФ за окупацію територій України як через санкції, репарації, а також - арешт активів РФ в ЄС на користь України тощо.

Одним словом, вмикаємо логіку, політичний цинізм та створємо прецеденти, тим більше, що наші західні партнери своїми діями нас до цього спонукають!
Володимир Зеленський, візьміть цю ідею на озброєння.

Згодом Олександр Антонюк роз'яснив свою пропозицію: "Хочу ще раз пояснити логіку запропонованої мною формули реалізації так званого "особливого статусу".

Так, в рамках проведення децентрализації, шляхом розширення автономії АР Крим, ми можемо включити до його складу окремі райони Донецької та Луганської областей.

Оскільки АР Крим є територією України, автономія закріплена в Конституції України, то відповідно змін в основний документ це рішення не потребує. Це все можна здійснити в рамках адміністративно-територіальної реформи.

Плюси цієї формули:

1.Всі окуповані території, як шляхом анексії, так шляхом "ефективного управління" отримують єдиний юридичний статус і не можуть бути відокремлені. Отже, ми ставимо додатковий запобіжник по втримання і підсилення санкцій до РФ.

2. Ми розширюємо коридор наших можливостей у переговорних процесах

3.Україна зі свого боку виконує так званні Мінські домовленості і формула Штайнмаєра стає логічною, як шлях реалізації повернення територій під контроль України.

4. Рішення не заперечує актуалізації Будапештського меморандуму.
Навіть якщо гіпотетично уявити можливість повернення наших територій в найближчий час, логіка дій, рішення та пакет законів будуть єдиними для всіх окупованих територій.
5. Перше правило якого ми повинні дотримуватися перебуваючи у війні з сильнішим за нас ворогом, - це вижити, тобто зберегти Україну унітарною та суверенною державою.

Мінуси:

1. РФ ніколи не керувалася міжнародним правом, натомість, жонглює ним як циган сонцем.

2. Дані території ми можемо повертати дуже довго, по суті це один з варіантів "замороження" конфлікту.
Разом з тим, це дає нам можливості та шанси розвиватись і впливати на геополітичні розклади, які можуть змінитись для нас як в кращу сторону, так і гіршу... Але це вже інша історія".

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: